Új helyen, Keszthelyen lesz a Bujtor István Filmfesztivál

2024. március 27. (szerda)

Keszthelyre költözik a Bujtor István Filmfesztivál. Augusztus 22-e és 25-e között amatőr és profi filmes alkotásokat láthat a közönség a Balaton Színházban. A vetítések mellett számos kísérőprogrammal készülnek a szervezők a 14. fesztiválra. A versenyprogramra május 1-ig lehet leadni az elmúlt két évben készült filmeket. Manninger Jenő polgármester szerint Keszthelynek már nagyon hiányzott egy ilyen filmfesztivál.

A Bujtor István Filmfesztivál 2010-ben indult útjára Balatonszemesen. A rendezvény azonban mára már kinőtte a települést, a szervezők viszont nem szerettek volna eltávolodni a Balatontól, így került az esemény Keszthelyre. A Balaton Színházban és a Fő téren az idén is változatos programokkal, koncertekkel és Ötvös Csöpi kedvenc ételeivel várják az érdeklődőket.

„Lesz mindenféle Bujtor István menü, édesapám kedvenc eledelei. Ez nem tűnhet olyan fontosnak, de ez egy fontos rész. Nyilván lesznek filmek, filmvetítések lesznek apám filmjeiből, hogy komolyra fordítsam a szót. Lesz retró autós felvonulás, lesznek keleti autók, lesznek régi amerikai autók, több mint kétszáz autó lesz.” – mondta Bujtor István fia, Bujtor Balázs.

A program célja a mai filmgyártás átfogó seregszemléjével Bujtor István szellemi örökségének folytatása, a jelenkori társadalmi folyamatok felderítése, filmes megjelenítése, eljuttatása a szélesebb közönségrétegek felé. Levetítik a nagy népszerűségnek örvendő Ötvös Csöpi filmeket, a vetítések előtt közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal és a színészekkel. Emellett koncertek, retró utcabál és veterán autók felvonulása színesíti a programot.

„Ez egy nagy filmszakmai rendezvény, ahol fölvonulnak az első filmes alkotók épp úgy, mint a Balázs Béla-díjas alkotók vagy a magyar Oscar képviselői reményeink szerint. Alapvetően Ötvös Csöpi hangulata, a humor, a rejtély, a titokzatosság határozza meg a programokat, mind a filmek terén, ahol játékfilmek, dokumentumfilmek, versfilmek, animációs alkotások nézhetők majd meg két külön teremben, moderált pódiumbeszélgetésekkel.” – tájékoztatott Lutter Imre, a Bujtor István Filmfesztivál fesztiváligazgatója.

A filmfesztivált továbbra is a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete szervezi. Az idei évtől közreműködik az Origo Filmstúdió és a Magyar Hollywood Tanács, így akár a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválra vagy a világ egyik legjobb filmstúdiójába is bejuthatnak a győztesek. Az esemény sajtótájékoztatóján Manninger Jenő polgármester arról beszélt, Keszthelynek már nagyon hiányzott egy filmfesztivál, így ez most jelentős mérföldkő a város életében.

„Ennek az a lényege, hogy természetesen nem egy évre tervezünk, hanem hosszabb távon itt valósul meg. A Balatonnal az egyik legnépszerűbb fesztiválja, én azt gondolom, hogy kifejezetten tulajdonképpen ennek Keszthelyen kéne lenni. Tudjuk, hogy Balatonszemeshez kötődött sok szempontból, viszont kinőtte Balatonszemest a fesztivál, és így kerestek meg, illetve jött létre egy találkozó a kapcsolatok révén a fesztivál szervezőivel. Természetesen mi mindent megtettünk, hogy ezt Keszthelyen meg lehessen rendezni.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Az érdeklődők Bujtor István relikviáit is láthatják egy életmű kiállítás keretében, de a magyar származású hollywoodi évfordulós alkotók előtt is tisztelegnek a szervezők. A filmes alkotásokat pedig ebben az évben is rangos szakmai zsűri bírálja el.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek