Új játszótere lesz a Balatoni Múzeumnak

2023. március 1. (szerda)

Új játszótere lesz a Balatoni Múzeumnak. A Balaton keletkezésének mondáját jeleníti meg az új attrakció. A kivitelezés tavaly kezdődött és várhatóan áprilisban adják át a játszóteret. A múzeum pályázati támogatásból valósítja meg a beruházást.

Már állnak a múzeum játszóterének fő elemei. A munka tavaly kezdődött. Rossz állapota miatt a régi elemeket el kellett bontani. Az intézmény vezetése azt tapasztalta, hogy nagyon népszerű volt a játszótér. A lakosok és a környékbeli óvodák is szerettek ide jönni. Így nem volt kérdés, hogy újat építenek.

„Ez is vonzza az érdeklődőket, a látogatókat és nem csak a helyiekre gondolok itt, hanem a turistákra is. Ha már bejönnek ide, nézik, hogy ez milyen épület, múzeum, bejönnek. Ez a játszótér tematikus lesz, hiszen mese, a Balaton keletkezésének a mondája fog megjelenni és így is kapcsolódik a Balatoni Múzeumhoz, hiszen az állandó kiállításunk a Balaton keletkezésével is foglalkozik és ott is megjelenik ez a monda” – nyilatkozta Németh Péter múzeumigazgató.

Fából épül a játszótér, csak akkor használnak műanyag eszközöket, ha szabvány írja elő. Három toronyszerkezet épül, ezeket köteles mászókákkal kapcsolják össze, játékos akadályokkal tarkítva. A központi toronyból pedig csúszda vezet majd le, ezek mellett egy hintát is építenek. A tornyok fákat imitálnak, színes levelekkel, kalandelemekkel.

Kocsis Zoltán kivitelező: „Nagy kihívás, mert most már hála Istennek a tervezők is egyre komolyabb tervekkel állnak elő. Nem sablonos játszótereket építünk és ez talán a kivitelezés szempontjából nekünk is egy nagyobb élmény, hogy egyre komolyabb és nagyobb kihívásokkal rendelkező játszótereket kell, hogy megépítsünk.”

A Balatoni Múzeum pályázati támogatásból építteti a játszóteret.  2022-ben nyertek 25 millió forintot a Magyar Géniusz Programon. Ebből valósították meg az Igaz vót ám! – Egy vállusi summás asszony mesevilága című időszaki tárlatot, ehhez kapcsolódik témájában a mesejátszótér. Várhatóan húsvétkor vehetik birtokba a gyerekek az új attrakciót.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10101-uj-jatszotere-lesz-a-balatoni-muzeumnak

Képek