Új kántort avattak a Karmelita Bazilikában

2021. május 5. (szerda)

Beiktatták az új kántort, esküt tett a képviselő-testület és Mária koronázást is tartottak a hétvégén a Kármelita Bazilikában. Május 1-től Németh Kristóf látja el a kántori feladatokat a templomban, a testület pedig 15 év után újra hivatalosan működik. Vasárnap az édesanyákra emlékezve egy új hagyományt honosítottak meg Keszthelyen.

Új kántort köszöntött a Kis Szent Teréz Plébánia a hétvégén. Németh Kristóf hivatalosan május 1-től tölti be a tisztséget a Kármelita Bazilikában. A templom új kántora Pomázról érkezett Keszthelyre. Németh Kristóf Szentendrén járt iskolába és az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán kántor-egyházi ének szakon folytat tanulmányokat. Budapesten több templomban is orgonált, Keszthelyre Mezei András plébános meghívására érkezett. Németh Kristóf nagy örömmel állt szolgálatba a bazilikában.

„Nagyon felemelő és izgalmas érzés. Még most kezdem az itteni szolgálatomat, május 1-vel kezdek itt, a Kármelita Bazilikában. Sokat hallottam, jártam korábban itt a bazilikában, tudom azt, hogy ez egy lelkiségi központ és ennek megfelelően kívánom én is a szolgálatomat ellátni, nagyon koncentrálva erre a különös ismertető jelére a bazilikának, hogy itt egy különös kármelita lelkiség nyugszik.”

Németh Kristófot ünnepélyes eskütétel keretében iktatták be a szolgálatába. Mezei András plébánostól egy karmesteri pálcát is átvehetett.

A szombat esti szentmisén a kántor mellett esküt tett a plébánia képviselő-testülete is. Bár a testület hivatalos működéséhez ötévente kell megújítani a fogadalmat, a Kármelben erre 15 éve nem került sor. Ennek ellenére a tagok folyamatosan végezték a munkájukat. Most Udvardy György veszprémi érsek jóváhagyásával ismét hivatalossá vált a működésük, amely a plébánia fenntartása szempontjából rendkívül fontos.

„A dolgunk istenigazából az, hogy segítsük a mindenkori atyáknak a munkáját a Kármel iránt, a templom iránt meg a Kármel lelkisége iránt is elkötelezett képviselő-testületről van szó. A faladatunk az, hogy tanácsot adjunk, segítsünk, effektíve fizikai munkát végzünk, templomtakarítást. A legfontosabb talán az, hogy élő közösségeket próbáljunk kialakítani a templomokban. Ez igaz itt a Kármelre, de igaz Cserszegtomajra, Várvölgyre, mindazokra a kisebb templomikra, amelyek ide tartoznak ehhez a plébániához.” – ismertette Dr. Dublecz Károly a Kis Szent Teréz Plébánia képviselő-testületének elnöke.

Vasárnap az édesanyákról emlékeztek meg a reggeli szentmisén. A Kármelita Bazilikában elsősorban a Magyarok Nagyasszonya, Jézus édesanyja, Szűz Mária előtt tisztelegtek. A liturgia elején a Nagyváthy Néptáncegyüttes tagjai és a Család Iskola diákjai koronázták meg a Szűzanya szobrát. Ezt követően a szentmisén résztvevő gyerekek egy-egy szál virággal rótták le a tiszteletüket.

„A Boldogságos Szűz Mária megkülönböztetett tiszteletnek örvend, hiszen ő bűn nélkül volt és a teológiában is úgy ismerjük és az ábrázolások – ha nézzük – a templomokban, megkoronázott égi édesanya. Ennek egy szép gesztusa, hogy anyák napján kifejezzük hódolatunkat, tiszteletünket iránta, az égi édesanya iránt, hogy megkoronázzuk. A gyermekek közreműködésével egy kis liturgikus táncot, énekecskét adunk elő.” – mondta el Mezei András plébános.

A Mária koronázásnak kevésbé van hagyománya hazánkban, a szokást Clevelandből hozta a bazilika plébánosa. Mezei András elmondta, szeretné ezt az ünnepet hagyománnyá tenni Keszthelyen is

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8021-uj-kantort-avattak-a-karmelita-bazilikaban