Új óvodát létesít a kiskastélynál a Veszprémi Érsekség

2021. június 18. (péntek)

Új óvodát létesít Keszthelyen a Veszprémi Főegyházmegye. Dr. Udvardy György érsek csütörtökön írt alá közös szándéknyilatkozatot Keszthely polgármesterével a kiskastély megvásárlásáról. Az egyházmegye a jövő év végéig az épület felújításával és bővítésével szeretné megnyitni a nevelési intézményt.

A kiskastély vásárlással történő tulajdonszerzésre és az érsekség forrásából való építésre irányul a közös szándéknyilatkozat, melyet Udvardy György érsek és Nagy Bálint polgármester írt alá. A Veszprémi Főegyházmegye a régóta elhanyagolt épületben és környezetében új óvodát kíván létrehozni a fenntartásukban működő Ranolder iskola tagintézményeként. Öt csoportot szeretnének itt indítani, ami 80-100 gyermek nevelését végezné. Az érsekség a szülők, az iskolájuk és a jövőben várható igényeket figyelembe véve döntött az óvoda létesítése mellett.

A várossal tartott közös sajtótájékoztatón dr. Udvardy György veszprémi érsek kifejtette, a kiskastély elhelyezkedése és történeti mivolta miatt is alkalmas óvodának: „Arra a közös döntésre jutottunk, hogy igen jó lenne, indokolt lenne mindkét fél részéről egy olyan óvodának a felépítése, ami az előttünk álló évtizedeknek a követelményeinek megfelel és egyébként reális igényeket elégít ki, mind a városban, mind a régióban.”

Udvardy György hozzátette, az érsekség szándéka, hogy napi elérhető távolságban legyenek oktatási intézmények az egyházmegyében. Ahol nincs iskola, vagy óvoda, ott intézménylétesítést terveznek. Saját forrásaik mellett már rendelkezésre álló kormányzati támogatásokkal tudják ezt megtenni.

Települési és térségi szemmel nézve is fontos ez a bejelentés – hangsúlyozta Keszthely polgármestere. Nagy Bálint arról beszélt, a valódi értékek átadását nem lehet elég korán elkezdeni. A keresztény nevelés értékei mellett Keszthely iskolavárosi mivoltát is tovább erősíti az új intézmény létesítése. A városvezető hangsúlyozta, több szempontból is kiemelkedő ez a fejlesztés: „Nem csak az, hogy egy évtizedek óta meglévő ingatlanprobléma tud megoldódni a városban, hanem nem a korábbi szándékok szerinti lakások, lakópark és egyéb fog ott épülni, hanem annál sokkal fontosabb; egy olyan közösségi, központi, frekventált helyszínen lévő létesítmény, ami az egyház kezelésében jó gazdára talál. Nagyon bízom benne, hogy mind a keszthelyi, mind pedig a Keszthelyre érkező, a térségben élő emberek szempontjából is egy olyan lehetőség lesz, amit minél inkább – jó értelemben – használni fognak és élni fognak a lehetőséggel.”

A sajtótájékoztatón továbbá elhangzott, hogy az új óvoda a katolikus nevelés komplexitását is szolgálja. A szándéknyilatkozat aláírásával egy közel másfél milliárd forintos fejlesztés megindításának útjára lépett Keszthelyen a Veszprémi Érsekség. Az egyházmegye szándéka, hogy jövő év végére befejeződjön az építkezés és felújítás.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8146-uj-ovodat-letesit-a-kiskastelynal-a-veszpremi-ersekseg