Új részleg a keszthelyi kórházban

2010. szeptember 29. (szerda)

Az önkormányzat anyagi segítségével a Tüdőgondozó végre beköltözhetett a Városi Kórházba; a régen várt változással költséghatékonyabban működik majd a részleg. A beruházáshoz szükséges 29 millió forintot a város biztosította az intézmény számára.

A szerdai ünnepélyes átadáson Ruzsics Ferenc polgármester, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, megyei elnök, valamint dr. Kvarda Attila, az intézmény főigazgatója köszöntötte a jelenlevőket.

Ruzsics Ferenc felidézte, hogy az elégtelen állami finanszírozás miatt a tavalyi év folyamán a kórház működését több mint 200 millió forinttal támogatta az önkormányzat. Kiemelte, hogy a jövőben szeretnének olyan egészségügyi komplexumot létrehozni a kórházban, mely egyesítené magában a város összes egészségügyi szolgáltatását. Ennek érdekében pályázati támogatással a jövőben az alapellátást is ide költöztetnék.

Manninger Jenő elmondta, hogy sikerrel járt a város és a kórház közös beadványa, mellyel még az előző kormányt perelték be az ágyszám-csökkentéssel kapcsolatos intézkedése miatt. Peren kívüli egyezség keretében az intézmény több mint 300 millió forint kárpótlásra számíthat az új kormányzattól; az ügyben a napokban várható végleges döntés. Hozzátette: közös cél a fejlesztések folytatása a kórház jövője, így a város és térsége lakosainak érdekében.

A kórház főigazgatója megköszönte az önkormányzatnak a részleg kialakításához biztosított 29 millió forintos támogatást és ismertette a beruházás részleteit: a kórház „C” épületének földszintjén a felújítás területe meghaladja a 200 négyzetmétert, az új padlóburkolat kialakítása mellett a teljes közműhálózat cseréje is megtörtént. A Georgikon utcai rendelő felújításra szoruló, drága fenntartású épülete helyett a Városi Kórházban, korszerű körülmények között nyert elhelyezést a tüdőgyógyászati járóbeteg-ellátás és a tüdőgondozó. A felújított terület nagysága lehetővé tette, hogy még két szakrendelő helyet kapjon: ezentúl a sebészeti és traumatológiai járóbeteg-ellátás is itt érhető el. A radiológia és a pulmonológia hatékonyan tud majd így együttdolgozni, a mostani fejlesztéssel racionalizálódnak a házon belüli betegutak, és ezáltal emelkedik az ellátás színvonala.

A megüresedett Georgikon utcai épületet – mivel a felújítását nem tervezi – az önkormányzat meghirdette eladásra.

Kapcsolódó cikkek:
Megmenekült a keszthelyi városi kórház
Összefogás a keszthelyi kórházért
Megújult környezetben várják a kismamákat
Kultúrával a kórházért
Összetáncolt adomány
A lakosság segítségét kéri Keszthely a kórház érdekében
Gyűjtés a városi kórház javára
Megújuló szülészet – karácsonyi ajándék a kismamáknak