Új seprű jól seper

2024. május 16. (csütörtök)

Hatékonyan dolgozik az elektromos takarítógép Keszthelyen. A szűk utcákon is bevethető, így a belvárosban is tisztára tudja söpörni a szegélyezett helyeket. A VÜZ Kft. a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán nyert 57 millió forintos támogatást a jármű beszerzésére. A bruttó 93 millió forintos gép megvásárlásához az önkormányzat is hozzájárult.

Akár egy parkolóhelyet is meg tud tisztítani a jármű. Mivel kisméretű, könnyen tud mozogni a szűk utcákon is. Halk, ezért éjszaka is bevethető, hogy ne zavarja a pihenőket. További előnye, hogy teljesen elektromos, lítium akkumulátorról működik, így zéró a károsanyag kibocsátása. A hasonló kategóriás gépekhez képest nagyobb, 2 köbméteres tartályba gyűjti a szemetet, amit külön tud választani a portól. Az olasz gyártmányú közterület-karbantartóból ez az első Magyarországon.

„Nagyon boldog vagyok, hogy nekünk lett egy ilyen gépünk. Tartozik hozzá egy magasnyomású berendezés, amivel útburkolatokat lehet tisztára mosni, egy nagy nyomással működő tárcsaseprű, amivel lerakódott, saras részeket és szennyezett részeket lehet feltakarítani. Tartozik hozzá egy porszívótömlő, lombszívó, külön adapter felszerelése van. Tehát gyakorlatilag mindent bele tudtunk tenni a beszerzési eljárásba, amiben ma egy kis- vagy közepes város fenntartásához szükséges egy ilyen géphez.” – mondta el Laczkó Mária a VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezető igazagtója.

A jármű bruttó 93 millió forintba került, melyből az ÁFA visszaigényelhető. A Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán 53 millió forintot nyert el a VÜZ Kft. A keszthelyi önkormányzat 15 millió forinttal tudott hozzájárulni a vásárláshoz, így csak a fennmaradó összeget kellett kiegészítenie a városüzemeltetőknek.

„Az elmúlt időszakban már túl vagyunk a próbaidőszakon és elmondhatjuk azt, hogy nagyon hasznos a város számára. Naponta 23 km-t tud megtenni az utcákon, főleg a járdaszegélyek mellett tud dolgozni. Hatékonyan, olcsón működik, hiszen elektromos energiát használt fel és még azt is hozzátehetjük, hogy a városban szennyezőanyagot sem bocsájt ki. Tehát ez az első lépés remélem. Lesz még ilyen, mint ahogy elektromos buszokat is be fogunk szerezni.” – fogalmazott Manninger Jenő polgármester.

A szerződőpartnernek kétéves garanciális kötelezettsége van. Ezalatt az idő alatt a cég ingyen szervizeli és biztosítja az alkatrészeket a járműhez.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek