Új tagokat avatott a Da Bibere Zalai Borlovagrend

2022. december 13. (kedd)
KesztHelyi identitás

A Da Bibere Zalai Borlovagrend Balatongyörökön tartotta közgyűlését. A szervezet aktív évet zárt. A tagságnak továbbra is legfőbb célja, a borkultúra ápolása. Mindezt elsősorban a zalai tájhoz és hagyományokhoz kapcsolódva teszik. Az ünnepségen új tagokat is avattak.

A tagjelöltek vizsga keretében adtak számot tudásukról. Szőlészetben, borászatban használatos eszközöket kellett bemutatni. Emellett fel kellett ismerni a borlovagrend zászlósborát, a cserszegi fűszerest. Évente átlag 2-3 fővel bővül a társaság. A koronavírus után azonban heten kívántak az egész megyét átfogó rend tagjai lenni.

Kai István Pusztaszentlászló polgármestere. Nagy megtiszteltetés neki, hogy a rend a tagjai közé fogadta: „Az Újhegyi Borbarátok Egyesületének vagyok az elnöke, a vezetője, az ottani gazdákat fogom össze. Nekem ez újabb lehetőség, hogy a háztáji szőlőművelést, illetve a régi, falusi életmódhoz tartozó háztáji szőlőművelést fenn tudjuk tartani, akár a településen, akár bíztassunk erre másokat is.” 

A borrend tagja lett Lui Fuentes. A Dél-Amerikából érkezett férfi egy neves nagyradai pincészet főborásza. Molnár László a galamboki hegyen gazdálkodik, munkája során sokat tesz a borkultúra ápolásáért, népszerűsítésért. Szentgyörgyvölgyi Tibor a gyermekvédelemben dolgozik, 2009 óta borászkodik Eszteregnyén. Tóth Attila nyugalmazott pedagógus, gyümölcsfái mellett elsősorban csemegeszőlővel foglalkozik. Házastársa révén korábban is aktív segítője volt a rendnek. Bangó Tamás a közgyűlésnek is helyet adó Hotel Panoráma igazgatója. Tiszteletbeli tagként folytatja tovább munkáját, mellyel a borrendet támogatja. Szlovén taggal is gazdagodott a rend. Štefan Pavlinjek hobbi borász, sikeres és elismert muraszombati nagyvállalkozó.

„Nagyon köszönöm ezt a nagy megtiszteltetést, hogy a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja lehettem” – nyilatkozta az új tag. Hosszú évek eredménye ez. Régi együttműködés és szoros kapcsolat van a két rend között. A borban igazság van, Štefan Pavlinjek úgy gondolja, hogy az együttműködésben ezt tovább hirdethetik.

A közgyűlést megtisztelte a Magyar Borrendek Országos Szövetségének képviselete is. Tutor Jánosné főtitkár díszoklevelet adott át a 85 éves Bernáth Tibornak, elismerve példaértékű életművét és a borrendekért végzett munkásságát. A díszoklevélből évente csak egyet adományoz a szövetség.

Dr. Brazsil József elnök-nagymester beszámolója szerint mozgalmas éve volt a rendnek. Számos rendezvényen, borversenyen képviseltették magukat és ők is szerveztek programokat, például a Szent Márton-napot: „Olyan erő van a civil szervezetekben, amelyeket csak mozgásba kell hozni az ügy jó érdekében, vagy a jó ügy érdekében.”

A Da Bibere Zalai Borlovagrendet 2000-ben alapították 48 fővel. A hét új taggal létszámuk elérte a 80 főt. Céljuk továbbra is a borkultúra népszerűsítése.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9873-uj-tagokat-avatott-a-da-bibere-zalai-borlovagrend

Képek