Új toronysisakot kap a református templom

2022. szeptember 29. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Teljessé válik a református templom felújítása. Az egyházközség kormányzati támogatást nyert a három éve megkezdett munkálatok befejezésére. Teljesen új toronysisakot kap az épület. A beruházás alatt az evangélikus templomban tartják az istentiszteleteket.

2019-ben újították fel a református templomot. A dráguló építőanyagárak miatt akkor atorony kimaradt a beruházásból. Most erre is nyert forrást az egyházközség. A DunántúliEgyházkerület segítségével, 58,2 millió forint központi támogatást kaptak a 90 éves épületfelújításának befejezésére.

Dr. Gallé Tibor gondnok: „1932. június 25-én történt az átadás. Egyébként Móricz Zsigmond is jelen volt ezen abizonyos átadáson, nagy ünnepség volt. Már bizony több helyen kicsit a kor, az idő vasfogakikezdte ezt a templomot. A torony megcsavarodott, kicsit megdőlt, mindenképpen lépnünkkellett.”

A toronysisak 18 méter magas. Az alapját a 4 méter széles falazat és annak 135centiméteres szoknyája képzi. Az ácsok speciális méretű faanyagot és vasalatokat használnak.Tervben volt, hogy a földön építik meg a szerkezetet és daruval emelik a helyére, de végülamellett döntöttek, hogy a magasban állítják össze a tornyot.

„Országos szinten is vannak toronyfelújítások, nekünk ő a hetedik azt hiszem. Több volt amitlenn a földön, volt amit helyszínen, de ő is, mindegyik egyedi kihívás, mindegyik azértmegdobogtatja a szívünket mindenféle téren” – nyilatkozta Darvas László ács, állványozó.

Az egyházközség tagjai történelmi pillanatként tekintenek erre a munkára. Nagytisztelettel adóznak az elődöknek és a templomot tervező Szeghalmy Bálintnak. Zichy Emőkelelkész szerint nem csak fizikai, hanem lelki kövekből is épült ez a templom.

Zichy Emőke lelkész: „Hiszem, hogy az Úristen látja, hogy ez a város kíváncsi arra, hogy itt mi történik és nemcsak kíváncsi, imádkozik azért, hogy az álom, a 90 évvel ezelőtti álom most úgy öltsön testet amegszépült lelki hajlékban, hogy itt ne csak fizikai építkezés történjék, hanem párhuzamosanlelki építkezés.”

A Keszthelyi Református Egyházközség folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket.A gyülekezet tagjai adakozással és önkéntes munkával támogatták a mostani beruházást. Atoronycsere mellett több egyéb munkálat is zajlik a Hanczók utcában.

„Úgy mint a parókia teljes felújítása, az egész épületegyüttes komplett villamos felújítása, újvillámvédelemmel és az udvar térkövezése, járdaépítés és így teljessé tud válni a beruházás” – mondta Varga Zsófia projektmenedzser.

Az 1932-ben épült templom kiemelt építészeti emlék. A műemlék jellegű épületfelújítását az idei évben szeretnék befejezni a szakemberek.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9617-uj-toronysisakot-kap-a-reformatus-templom