Új ultrahangkészülékek a Keszthelyi Kórházban

2018. július 28. (szombat)

A Keszthelyi Kórház korszerű ultrahangkészülékeket vásárolt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program pályázatán elnyert 47,32 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével. A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Az EFOP-2.2.20-17-2017-00007 azonosítószámú, „Az egészségügyi ellátórendszer orvostechnikai infrastruktúra készültségi szintjének javítása” című, százszázalékos támogatású pályázat keretében a Keszthelyi Kórház egy kiemelt szintű radiológiai, valamint egy aneszteziológiai-intenzív ultrahangkészüléket vásárolt. Előbbi a radiológiai és ultrahang-diagnosztikai osztályra került, ahol fekvőbeteg-ellátásban évi mintegy 3.000, járóbeteg-ellátásban pedig évi 11.000 páciens ellátását biztosítják, és a vizsgált betegek száma évek óta folyamatosan növekszik. Az osztályon eddig használt ultrahang már tízéves volt, ezt cserélték most le a korszerű készülékre. Az új eszköz beszerzésével elkülöníthetővé vált a járó- és fekvőbetegek vizsgálata, ami a várólisták rövidülését is eredményezi.

A másik készülék az aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályra került, ahol a válságos állapotú betegek vizsgálatát segíti. Eddig a radiológiai osztály készülékével végezték ezeket a vizsgálatokat (a páciens vagy a készülék szállításával), az új ultrahang azonban mind az időveszteséget, mind pedig a szállításból adódó felesleges kockázatot kiküszöböli. Az új, kiemelt szintű készülék használatával a diagnózis felállítása meggyorsult, és az intenzíves szakorvosoknak lehetősége nyílik egyes invazív beavatkozások ultrahangvezérelt elvégzésére.