Új útburkolat a Keszthely-kertvárosi településrészen

2018. szeptember 3. (hétfő)

Mintegy 2,7 km hosszú útszakasz burkolata újult meg a Keszthely-kertvárosi településrészen. A “százmilliárdos program”-nak is nevezett felújítás keretében került sor a kissé elhúzódó munkálatokra, amelyet nemrég fejeztek be. Az útfelújítás bekerülési költsége a tervezett kettőszáznyolcvan millió forint helyett mintegy háromszázhatvanmillió forint volt.
A keszthelyi elkerülő út Hévízi úti körforgalmától az úgynevezett Bikedi sorig kapott kétrétegű burkolatot a Hévízi út és a Napfény sor. Ez egy nagyon forgalmas útszakasz: a Zala megyei összekötő úthálózatban a Hévízi út az egyik legjobban terhelt összekötő út. Ezen a szakaszon a statisztikák szerint napi átlag tizenhétezer jármű halad át.

Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatóságának vezetője elmondta: „Az úgynevezett ‘százmilliárdos program’ keretében ezen a szakaszon egy csaknem 2,7 km-es útfelületet cseréltünkk ki. Már régóta terveztük, hogy felújítjuk ezt a szakaszt és most ebben az évben ez sikerült, mintegy 360 millió Ft-os összköltséggel. Két réteg aszfaltburkolatot kapott, újat, megújultak a buszmegállók és új forgalomtechnikai jelzések is kihelyezésre kerültek az útszakaszon.”

Ezen a lakott területen lévő útszakaszon a KRESZ szabályai szerint ötven km/óra sebesség a megengedett. A felújítást megelőzően táblákkal engedélyezték a magasabb, hetven km/óra sebességet. Ezeket a táblákat egy, az út mellett tervezett építkezés miatt most nem helyezték ki, de felülvizsgálják ennek lehetőségét. Lakossági igény lett volna gyalogos átkelőhelyek létesítésére is, ám ezt jogszabályi korlátozások miatt nem tudták megvalósítani. A tervek szerint több helyszínen is folytatódik az útfelújítási program.

„A jövő évben várható, hogy Keszthelyen, a Csapás úton mintegy 800 méteren újítjuk meg a régi elkerülő útszakaszt, illetve a 75-ös számú főúton is fogunk végezni munkát itt a körzetben. Egy része már elkészült: Alsópáhok után egy két kilométeres szakasz és megújítjuk a 76-os és a 75-ös számú főútnál a körforgalmi csomópontot is, de ezekre majd a következő évben kerül sor” – tette hozzá Mórocz József.

Egy háromszáz méteres rész felújítása maradt ki a benzinkút mellett. Ezen a szakaszon egy útcsatlakozási csomópont fog kiépülni magánberuházásban. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint Keszthely térségében az utak állapota a magasabb kategóriában helyezkedik el.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9056/uj-utburkolat-a-hevizi-uton-es-a-napfeny-soron/