Új lendületben a belváros rehabilitációja

2009. július 17. (péntek)

Mégsem lesz kéregparkoló a keszthelyi főtér alatt, ezáltal jelentősen csökken az önkormányzat önrésze – többek között erről is döntött a város képviselőtestülete júliusi soron kívüli ülésén.

A belváros megújítására benyújtott pályázat az első fordulón sikeresen továbbjutott, az értékelés során kilencven ponttal az egyik legjobb minősítést kapta, és közel 530 millió forintos előzetes támogatásban részesítette a bírálóbizottság. A projekt ekkor csaknem másfélmilliárd forint összköltségű volt, ennek jelentős részét tette ki a térszín alá tervezett 190 férőhelyes kéregparkoló. A létesítmény kivitelezésére és üzemeltetésére a városvezetés konzorciumi partnert kívánt bevonni a projektbe, ezért több lehetséges befektetővel is folytatott tárgyalásokat; a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva azonban a potenciális partnerek mindegyike visszamondta az együttműködést. Szükségessé vált tehát a projekt műszaki tartalmának felülvizsgálata, az önkormányzati önerő lecsökkentése és a megszűnő parkolóhelyek pótlására más megoldások keresése. Ez utóbbira legalkalmasabbnak a városi piac területe tűnt azzal, hogy a piacon jelenleg működő szolgáltatások egy része – szabályozott feltételekkel – a megújuló Fő térre költözik.

A módosításokkal az eredetileg betervezett önkormányzati önerő körülbelül 40 százalékkal, csaknem 400 millió forinttal csökken. A képviselők döntése értelmében módosul a tervezővel kötött szerződés és a második fordulóra az új műszaki tartalommal nyújtja be a város a pályázatot. A projekt áttervezésével szükségessé vált az előkészítésben és lebonyolításban részt vevő menedzsment szervezet felállítása, a projektben dolgozók kijelölése is. A képviselőtestület úgy döntött, hogy a feladatokat egy a Városüzemeltető Kft. szervezeti keretein belül létrejövő új egység, úgynevezett városfejlesztési divízió látja majd el.