Új szociális bérlakások

2007. június 29. (péntek)

Június 29-én (pénteken) délelőtt 9 órakor került sor az új építésű szociális bérlakások átadására Keszthelyen. Az avatóünnepségén Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere mondott beszédet, majd a kivitelező cég ügyvezetőjével, Sárközi Imrével közösen három lakás előtt átvágta a nemzeti színű szalagot és ünnepélyesen átadta a kulcsokat a bérlőknek.

Keszthelyen a volt MHSZ területén (most Lőtéri út) épült fel kettő, egyenként hatlakásos sorház, melyben 37 m2-es, komfortos lakásokat vehetnek igénybe a rászorulók nagyon kedvező bérleti díj ellenében. A lakások nappali-konyha, szoba, fürdőszoba és közlekedő helyiségekből állnak, valamint terasz és tároló tartozik hozzájuk, így akár háromtagú családok számára is szolídan biztosítani tudják a normális életkörülményeket. Víz-, villany- és gázfogyasztásuk külön mérőórával mérhető, fűtési költségük alacsony. A konyha elektromos tűzhellyel és beépített mosogatópulttal ellátott, a nyílászárók korszerű, hőszigetelt kivitelű műanyagablakok, a padlóburkolat greslap, illetve laminált parketta.

Hat lakás igénybevételére pályázatot lehetett benyújtani, melyet rászorultsági alapon bíráltak el, a másik hat lakást pedig olyanok kapták, akikkel szemben az önkormányzatnak elhelyezési kötelezettsége volt – ők lebontásra ítélt vagy értékesített épületekből költözhetnek új, komfortos otthonukba.

Első ütemben az ingatlanok területrendezése és a szabályozási tervek készültek el. A nyilvános közbeszerzési pályázaton kiválasztott kivitelező 2006. decemberében kezdte meg a lakások építését. Az összes közművet, új utat, járdát, közvilágítást, területrendezést és parkosítást tartalmazó beruházás összköltsége több mint 2 milló forinttal kevesebb lett, mint a tervezett költség: 97,7 millió forint ráfordításával, tisztán önkormányzati forrásból valósult meg a 12 lakás felépítése. A kivitelező a keszthelyi székhelyű Takép Kft. volt, míg a műszaki ellenőri feladatokat a Veszprémber látta el a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályának koordinálásával és aktív közreműködésével.

A lakók egy része már beköltözött, néhány lakás még üresen áll, ezek kiutalása illetve a költözés folyamatban van. Sokan embertelen körülmények közül, lakókocsiból, fabódéból kerültek komfortos, 21. századi lakhatási viszonyok, emberhez méltó életkörülmények közé Keszthely Város Önkormányzata jóvoltából.