A szakoktatás eredményességéért

2009. december 16. (szerda)

Új tanműhellyel bővült az Asbóth Sándor Térségi Középiskola. Keszthely önkormányzata egy Balaton-parti ingatlanon biztosított épületet az iskolának, ahol a kőművesek, festők és a burkolók gyakorolhatják a szakmát.

A régen tekepályaként működő épület átalakítási munkálatait az iskola tanulói és oktatói végezték el. A beruházás szakképzési támogatásokból – csaknem két és félmillió forintból – valósult meg. A tanműhelyt Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke adta át. Az átadáson Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere és Csótár András az Önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke megtekintették az új műhelyt és ízelítőt kaptak a tanulóktól az ott folyó munkából is.

A szakképzésben egyre inkább elvárás, hogy az alapképzést iskolai tanműhelyben szervezzék meg az intézmények, és az alapképzés után a tanulók gazdálkodó szervezetekhez, vagy vállalkozókhoz kerülnek. Korábban már birtokba vehettek az iskola tanulói egy asztalosipari és kishajóépítő tanműhelyt a hozzá tartozó szociális helyiségekkel együtt, melyhez szintén Keszthely városa biztosított épületet. Decentralizált pályázatból megvalósulhatott a műhely bővítése és üzembe helyeztek ott egy 7,5 millió forint értékű CNC felsőmarógépet. A most létrejött új tanműhelyben az építőipari szakmák gyakorlati oktatása biztosított, így a tanulók kiváló feltételek mellett tudják elsajátítani a szakmájukhoz szükséges alapképzést.