Újabb beruházásra nyert támogatást a Helikon Kastélymúzeum

2021. április 12. (hétfő)

Folytatódik a fenékpusztai majorság romos állapotából való felújítása. A kiskastély, a hozzátartozó épületek és környezete mellett egy újabb pályázati forrásból megújulhat a borjúistálló is a Nemzeti Kastélyprogram keretében. A beruházás területén jelenleg régészeti feltárások folynak.

2020-ban egy közel 1,5 milliárd forint pályázati forrásnak köszönhetően elkezdődött a majorság fejlesztése Fenékpusztán. A kiskastély és a hozzátartozó épületegyüttes bontási munkálatait már 90%-ban elvégezték. Jól látható, hogy a külső vakolatot leverték, a régi, használhatatlan nyílászárókat kivették és az elhanyagolt udvari részeket is megtisztították. A szabadterület több pontján dolgoznak a Balatoni Múzeum munkatársai. A Göcseji Múzeummal közösen végzik a építés területén a feltárásokat.

„A területen a Festetics majorság munkálataihoz kapcsolódó munkálatok zajlanak és ennek keretében végzünk régészeti megfigyelést ezen a területen. Jelenleg két nagyobb helyszínen dolgozunk. Az egyik egy csapadékvíz akna terület, a másik egy szennyvízgyűjtő akna területe. Mind a két területen került elő régészeti jelenség. Az egyik területen egy gödörben egy csontvázas sírt sikerült kibontanunk,a másik akna területén pedig valószínű egy késő római falszakaszt sikerült megfigyelnünk.”- mondta el Klinger László régész,muzeológus.

Klinger László elmondta, hogy április végéig még biztosan folynak a munkálatok. Különböző árkok területén elektromos hálózathoz, szennyvízhez kapcsolódó árokszakaszokon lesz még régészeti megfigyelés. Egy nagyobb szennyvíz ülepítő medence esetében a Göcseji Múzeum munkatársai végzik el a megelőző feltárást.

Az egykori lengyár épületében aljzatbontást végeznek . Mellette szintén a régészeti feltárásokhoz készíti elő a terepet a markológép. A nagy beruházás egészen őszig ütem szerint haladt.

„Valóban a bontásoknak egy jelentős része megtörtént még a tél beállta előtt, Utána sajnos azzal kellett szembesülnünk, hogy a néhány éve készített faanyag védelmi szakvélemény, amely a tetőszerkezetre vonatkozott, az azóta a tetőszerkezet jelentős romláson esett át és bizonyos esetekben ezt felül kell bírálni és készítettünk egy új faanyagvédelmi szakvéleményt és ennek ismeretében meg kell változtatnunk bizonyos elemeket. Azt mindig is tudtuk Fenékpuszta esetében, hogy az nem egy könnyű építkezés lesz. Jelenleg készítjük azt a tervet,hogy az új faanyagvédelmi szakvélemény alapján hogyan lehet a tetőket átépíteni. Természetesen a műemlékvédelmi hatóság bevonásával. Sőt, azt kell mondjam, az ő irányításával zajlik ez a folyamat. Lehet, hogy szükséges extra forrás hozzá, ez a napokban ki fog derülni.”- adott tájékoztatást Pálinkás Róbert igazgató.

Nagy mennyiségű cső, betongyűrű mutatja, hogy a téli leállást követően a tetőszerkezetek cseréjének kivételével folytatódik a munka! Jelenleg Fenékpusztán a régészeti feltárások mellett a közműépítési munkák zajlanak. Pálinkás Róberttől azt is megtudtuk, hogy a közelmúltban ismét jelentős , négy milliárd forint forráshoz jutott a Helikon Kastélymúzeum . Ebből kb.1,5 milliárd kerülhet Fenékpusztára. A 2. ütem tervezési beruházása már zajlik. A munkaterületet még az idei évben átadják a kivitelezőnek. Fenékpuszta első ütemében a kancaistálló és kiskastély épülete újul meg, befejezése az év végére várható.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7958-ujabb-beruhazasra-nyert-tamogatast-a-helikon-kastelymuzeum