Újabb kerékpárút épül Keszthelyen

2017. július 10. (hétfő)

Újabb szakasszal bővül a keszthelyi kerékpárút-hálózat. A Zala Megyei Önkormányzat beruházásában megvalósul Keszthely és Gyenesdiás összekötése a város északi részén, javarészt a Csapás út mentén. Az uniós projektben nem csak Keszthelyen, hanem Hévízen és Hahóton is fejlesztik a kerékpáros közlekedést. A projekt célja hogy a munkahelyeket, bevásárlási lehetőségeket és turisztikai látványosságokat könnyebben meg lehessen közelíteni kerékpárral.
Az Alapellátási Intézet mentén, a Bástya utcánál kanyarodik el a már kiépített keszthelyi kerékpárút a kastély irányába. Ide, a Sopron utcán keresztül fog becsatlakozni az új bringaút. A 3 kilométeres keszthelyi szakaszt részben meglévő burkolaton, 1,7 kilométer hosszan pedig új nyomvonalon építteti meg a Zala Megyei Önkormányzat.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Önkormányzat alelnöke: „Mindenképpen azt céloztuk ebben a projektben, hiszen a pályázatnak a célja elsősorban a fenntartható közlekedésfejlesztés, hogy részben az úgynevezett hivatásforgalmi funkciót erősítsük. Tehát azt, hogy a helyi lakosok a turisztikai attrakciókhoz, a közszolgáltatáshoz, a vásárlási lehetőségekhez, de akár a munkahelyekhez is úgy férjenek hozzá kerékpáros közlekedéssel, hogy az javítsa Keszthely közlekedési lehetőségeit.”

A Zala Megyei Önkormányzat alelnöke hozzátette, a közlekedésfejlesztésben hangsúlyos szerepet szánnak a kerékpárutaknak.A keszthelyi szakasz nyomvonala a tervezők által készített helyszínrajzon látható.

A Sopron utcát követően a sarki áruház és az erdészet között halad majd a nyomvonal a Csapás úthoz, ennek a déli oldalán vezet majd a kerékpárút egészen a Martinovics utcáig, majd a bevásárlóközpont parkolóját is keresztezi. Végül átszeli a 71-es utat a körforgalom északi oldalán és az állatpark mentén Gyenesdiás határánál ér véget a 3 kilométeres bringaút. A Zala Kétkeréken nevű, 325 millió forintos fejlesztés Keszthely mellett még két településen valósul meg.

A beruházás részeként a Gyöngyös-patak felett egy kerékpáros hidat is fognak építeni. Ez annak a 400 méteres szakasznak a része lesz, mely a Dobogómajor bejáratát a hévízi Nagyparkoló északi bejáratával köti össze. A projekt harmadik részeként Hahót és Fakospuszta között egy kilométer hosszan alakítanak ki majd új kerékpárutat.

Az építési munkálatok megkezdését jövő tavaszra várja a Megyei Önkormányzat. A projektben konzorciumi partnerként vesz részt Keszthely, Hévíz és Hahót Önkormányzata, valamint a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség.

Forrás: Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8076/ujabb-kerekparut-epul-keszthelyen-/