Újabb városfejlesztési terveket jelentett be Manninger Jenő

2024. február 27. (kedd)

Bővítik a Balaton Színház fogadóterét, a Keszthelyi Piacon pedig fedett vásárcsarnokot építenének és új parkolókat alakítanának ki – jelentette be Manninger Jenő. Keszthely polgármestere sajtótájékoztató keretében ismertette a terveket, amelyek a TOP+ programban rendelkezésre álló 8,7 milliárd forintos forrásból valósulnak meg.

A Balaton Színház számos kiállításnak és konferenciának ad otthont. A nagyterem 500 fő befogadására képes, az épületben azonban nincs olyan helyiség, ahol ennyi embert meg lehet vendégelni. Ezért fogalmazódott meg a bővítés gondolata. A tervek szerint a Kossuth Lajos utca 27. és 30. szám alatti ingatlanok udvarát részben befedik, itt alakítanak ki vendéglátásra alkalmas területet, valamint melegítőkonyhát és tálaló helyiségeket.

„Megközelíthető lenne a Kossuth Lajos utcából, de a színházból is. Részleges befedés, tehát maradna egy kis zöldterület mindkét udvarban. Ez biztosítana még annyi helyet, hogy összességében a Simányval együtt 500 ember számára adhatnák fogadást, rendezvényt. Természetesen ezek a terek egyébként más időpontban, amikor nincs rendezvény, kiállítások, bemutatók céljára is hasznosíthatóak lennének.” – tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a színház bővítésére vonatkozó pályázatot még a tavasszal beadják. Amennyiben minden a tervek szerint halad, jövőre elkezdődhet az építkezés.

Szintén a tervek között szerepel a Keszthelyi Piac bővítése. A polgármester elmondta: az önkormányzat kiemelt célja, hogy a jelenlegi zöldségpiac megmaradjon, hiszen ez fontos a város lakosságának. Ugyanakkor cél egy olyan zárt vásárcsarnok építése, amelyben több bolt is helyet kapna. Ezzel a belvárosi élelmiszerbolt hiánya is megoldódna. Ehhez azonban az önkormányzatnak meg kell vásárolnia azt az épületet, amelyben korábban a kisbolt működött. Fontos a parkolás kérdése is. A férőhelyek bővítése érdekében a jelenlegi parkoló területére úgynevezett kéregparkolót építenének, amely a Bem utca felől lenne megközelíthető.

„Még 120 férőhelyet tudnánk úgy létrehozni, hogy részben a piac mögötti terület felhasználásával, részben a piac jelenlegi parkolójára egy kéregparkolót, tehát még egy szintet építenénk a Bem utca felől megközelítéssel. A megközelítés is probléma, tehát alulról elég nehéz a piac parkolójába bejönni, tehát ott azt nem terhelnénk tovább, hanem lenne egy külön bejárat még a Bem utca felől, és így létrejönne még összességében 113 parkolóhely, amire nagy szüksége lenne a belvárosnak. Erre is készül egy terv.” – tette hozzá a polgármester.

Manninger Jenő kifejtette, a piac átalakítását egy második ütemben tervezi a város, jelenleg a színház bővítése élvez elsőbbséget. Elhangzott, ezek a projektek a városfejlesztési program részét képezik, amelyet a testület jóváhagyott.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek