Újabb akadálymentesített közintézmény Keszthelyen

2009. május 29. (péntek)

Végéhez ért a Csány-Szendrey ÁMK-ban pályázati támogatással megvalósuló, egyenlő esélyű hozzáférést biztosító beruházás; múlt héten kerül sor a műszaki átadásra. A város tavaly nyert 7,1 millió forint vissza nem térítendő támogatást az intézmény átalakítására. A munkálatok, melyek eredményeként megvalósult a komplex akadálymentesítés, körülbelül egy évig tartottak.

A projekthez az 5,8 millió forintnyi kötelező önerőn túl további 4,1 millió forintot tett hozzá az önkormányzat, így 17 millió forintos beruházás valósulhatott meg az intézményben. Ennek keretében a Csány-Szendrey ÁMK Fodor utcai épületének teljes körű akadálymentesítése megtörtént: a mozgásukban korlátozottak számára akadálymentes parkolók, mellékhelyiségek és kerekesszékkel használható személyemelő került kialakításra, mely a babakocsival közlekedő kismamáknak is jó szolgálatot tesz. A fejlesztéssel azonban nem csak a mozgáskorlátozottak, de a hallás- illetve látássérült tanulók számára is megfelelő kiszolgáló rendszer létesült: a vakokat és gyengénlátókat a bejáratnál és több helyen az épületben piktogramos és Braille-írásos információs táblák, valamint színes vezetőcsík segíti az eligazodásban, a hallássérültek számára indukciós hangerősítő készülék nyújt segítséget. Mivel az intézmény többfunkciós sportcsarnoka gyakran ad otthont kulturális rendezvényeknek és sporteseményeknek, nem csak az iskola diákjai számára, de az egyéb rendezvények fogyatékkal élő látogatói számára is megoldott lett az épület kényelmes használata.

A városban akadálymentes már az Okmányiroda, melynek átalakítása szintén pályázati támogatással valósulhatott meg. Ott a munkálatok során a mozgásukban korlátozottak számára külső rámpa épült, akadálymentesített wc készült, és küszöb nélküli széles ajtókat építettek be. A látáskorlátozottak számára speciális, kézzel tapintható eligazító táblák, térkép és vezetőcsíkok készültek, a hallássérült embereket pedig indukciós készülékek segítik a kommunikációban.

Hasonló átalakítások a keszthelyi VSZK-ban is hamarosan megvalósulnak: az intézmény infrastrukturális fejlesztésére 200 millió forintot nyert az önkormányzat, és a projekt részeként a szakiskola és a kollégium földszintjének teljes körű akadálymentesítése valósul majd meg.

A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést támogató pályázat újra kiírásra került a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében. Egyelőre nem született döntés arról, hogy mely keszthelyi intézmények akadálymentesítésére kíván idén pályázni az önkormányzat, de várható, hogy a hivatal szakemberei a szeptember 30-ai beadási határidőre kidolgoznak egy újabb projektet.