Újabb tervezett kormányzati elvonások

2009. szeptember 9. (szerda)

Újabb és újabb információk látnak napvilágot a kormány önkormányzatokat érintő 120 milliárd forintos elvonásának részleteiről. Legutóbb az idegenforgalmi adó kormány által biztosított két forintos támogatásának egy forintra csökkentése sokkolta az idegenforgalomból élő településeket.

– A vendégéjszakák után fizetett idegenforgalmi adó (ifa) minden forintjához eddig két forint támogatást kaptak a turizmusból élő települések. Ebből finanszírozták többek között a turisztikai infrastruktúra fejlesztését, a települések csinosításának és a rendezvényeknek a költségeit. A kormány jövő évi költségvetési tervezete reménytelen helyzetbe sodorja az idegenforgalomból és turizmusból élő települések önkormányzatait is. A megvont finanszírozás kigazdálkodhatatlan – jelentette ki Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő, aki az újabb elvonás kapcsán Hévízen, illetve Keszthelyen tartott sajtótájékoztatót Papp Gáborral, a hévízi fidesz szervezet elnökével, illetve Ruzsics Ferenccel, Keszthely polgármesterével együtt.

– Minden eddiginél brutálisabb ez a lépés – mutatott rá Manninger Jenő. – A kormány 120 milliárdos megszorító csomagja ugyanis duplán bünteti a turizmusból élő településeket: a vendégéjszakák alapján fizetett idegenforgalmi adó után járó állami támogatás megfelezésével a legfontosabb bevételi forrást csonkítják, így ezeknél a településeknél nagyságrenddel nagyobb lesz a hiány.
A képviselő rámutatott: az érintett településeken akár húsz-huszonöt százalékos bevételi mínusszal lehet számolni.
– A markánsan a turizmusból élő települések az országimázs egyik fontos elemei, hiszen a külföldiek ezekkel a településekkel azonosítják az országot. A turizmus erősítése nemzetgazdasági érdek lenne, aki ez ellen tesz, az Magyarország ellen tesz – húzta alá Manninger Jenő.

Papp Gábor és Ruzsics Ferenc a hévízi és keszthelyi tájékoztatón ugyanazt emelte ki: a turizmusból élő településeknek az átlagos infrastruktúra négyszeresét kell fenntartaniuk, ráadásul épp az idegenforgalomnál fogva, arányaiban lényegesen kevesebb bevételük származik az iparűzési adóból. Ha tehát megtörténik az elvonás, a településeken komoly működési zavarok léphetnek fel, a fenntartás biztosítása is megkérdőjeleződik.

– Keszthelyen 2008-ban 65 millió forint volt az idegenforgalmi adóbevétel, a kormány ehhez adott 130 milliót – vázolta Ruzsics Ferenc. A polgármester úgy véli: az idegenforgalomból élő települések nem tudják ezt a bevételkiesést pótolni, ráadásul a többi elvonással együtt jelentős nehézség elé nézhet az önkormányzat 2010-től. Utóbbiak között a polgármester kiemelte az oktatásból történt folyamatos elvonásokat, melyek már eleve nehéz helyzetbe hoztak minden, oktatási intézménnyel rendelkező önkormányzatot, valamint azokat a forráselvonásokat is, melyek évek óta a kórházakat sújtják. Keszthelyen az egészségügyi vonalon történt elvonások például évente legalább 250 millió forinttal rövidítik meg a városkasszát.
– Ezen elvonások miatt már mindenütt takarékoskodni kényszerülünk, ezáltal viszont épp az a terület szenved egyre inkább hátrányt, melyből valamennyiünknek meg kéne élni itt, a Balaton-parton, vagyis a turizmus. Az ifa “megkurtítása” szinte végzetes már a turizmusból élő önkormányzatok számára – mutatott rá.

– Várhatóan csökkenteni kell majd a rendezvények finanszírozását, kevesebb pénz jutna a közterületek, parkok, utak, járdák fenntartására, a sportélet illetve a civil szervezetek támogatására, és az önkormányzati intézmények szolgáltatási színvonala is csorbul majd – ecsetelte Papp Gábor a kormányzati intézkedés várható következményeit. Hozzátette: Hévízen közel 250 millió forint az idegenforgalmi adóbevétel, ez a tényleges költségvetés 10-15 százaléka, több intézmény, így a két iskola éves költsége.
– Az ifa-bevételek más fejlesztéseket is generáltak a magánszférában, leginkább a kisvállalkozások körében, és most ennek is vége szakadhat – mondta. Rámutatott arra is: már az is komoly probléma volt, hogy az iparűzési adó beszedésének és „visszaosztásának” jogát a kormány az APEH-re ruházta.
– Az önkormányzatok torz információkat kapnak innentől saját vállalkozóikról, megszűnik a helyi tolerancia lehetősége, és az APEH-rendszer nehézkessége miatt az is kérdéses, mikor látják viszont ezen adónemüket az önkormányzatok.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az újabb megvonással hazánk elveszítheti azt a lehetőségét, hogy a turizmus lehet a húzóágazat, sőt, hogy ennek segítségével lehet többek között kilábalni a válsághelyzetből.

(forrás, fotó: Monitor www.monitormagazin.hu)