Újdonságokkal vár a Balatoni Múzeum

2021. augusztus 13. (péntek)

Számos újdonság várja az érdeklődőket a Balatoni Múzeumban. Ismét látogatható a tavaly megnyitott szabadulószoba, a gyerekeket alkalmazás kíséri végig a tárlatokon, de megújult az intézmény honlapja is. A Balatoni Múzeumban gőzerővel készülnek az őszre, új kiállításokat szeretnének nyitni és múzeumpedagógiai foglalkozások is lesznek.

Nagy népszerűségnek örvend a Balatoni Múzeum szabadulószobája. A Festetics család életének egy szeletét feldolgozó attrakció tavaly ősszel készült el. A járványügyi intézkedések miatt azonban csak néhány hétig használhatták az érdeklődők. A korlátozások feloldásával újra megnyitotta kapuit a szoba, ahol családok, baráti társaságok is jól érezhetik magukat. A vállalkozó szellemű vendégeknek számos feladatot meg kell oldaniuk, hogy rábukkanjanak a kincsre.

„Mi nagyon jól éreztük magunkat. Nagyon jó is volt és nagyon jól éreztük magunkat. Izgalmas is volt. Az volt a lényege, hogy egy oklevelet kellett megtalálni. Ki kellett nyitni ládákat, téglákat kellett rakosgatni meg zongorázni.” – mondta Resitczky Réka és Resitczky Emese.

A Balatoni Múzeum tárlatai mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. Most azonban már egy alkalmazás is színesíti a túrát. Az applikáció célcsoportja főként a gyerekek, akiknek különböző kérdéseket kell megválaszolniuk a kiállítás meglátogatása során. Így izgalmasabbá válik számukra a tárlat és nagyon sok érdekes információval is gazdagodnak. Az alkalmazás azonban tartogat érdekességeket a felnőttek számára is.

„Ha családok jönnek sok gyermekkel, akkor a gyerekeknek ez így izgalmasabb lehet. Lehet választani egy karaktert és Bluetooth érzékelők segítségével a kiállítás különböző pontjain feldob kérdéseket. Azt adott helyen meg is lehet találni, meg lehet válaszolni, így lehet gyűjteni a pontokat. Így különböző szintekre lehet eljutni, és hogyha valaki végigjátsza a kiállításban az egész folyamatot, akkor utána ő tiszteletbeli múzeumigazgatóvá válik.” – tájékoztatott a Balatoni Múzeum művelődésszervezője, Machalik Krisztina.

A Balatoni Múzeumnak megújult a honlapja is. A weboldal sokkal átláthatóbb lett a korábbinál, a látogatók könnyedén megtalálják a nyitva tartást vagy a belépők árait. Emellett minden aktuális információt feltöltenek az intézmény dolgozói a kiállításokról, múzeumpedagógiai foglalkozásokról. Ugyanakkor böngészni lehet a digitális gyűjteményt, de a múzeum történetét is meg lehet ismerni.

„Igyekszünk minél több információt feltölteni akár majd az őszi programokkal kapcsolatban is minden aktuális információt meg lehet ott találni. Most lesz nemsokára elérhető a szabadulószobának is egy foglaló rendszere, ahol tényleg néhány kattintással lehet előre is fizetni. Tehát nagyon-nagyon könnyűvé és felhasználóbaráttá igyekszünk ezt is tenni. Fent vannak a múzeumpedagógiai foglalkozások, a kiállításokról rövid anyagok, tehát aki szeretne hozzánk eljönni, az előtte tud tájékozódni.” – tette hozzá a szakember.

Az intézmény a megújított weboldallal szeretne indulni a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett Év Honlapja pályázaton is. Ezért folyamatosan fejlesztik az oldalt, hogy sikeresek lehessenek hazánk legrangosabb marketingkommunikációs pályázatán.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8310-ujdonsagokkal-var-a-balatoni-muzeum