Újévi számvetés és tervek a városban

2016. január 9. (szombat)

Számos fejlesztési sikerről, eredményes gazdálkodásról, az idei és a többéves tervekről adott számot újévköszöntőjében Ruzsics Ferenc. Keszthely város polgármestere szerint a cél, hogy a sikeres pályán elindított várost rangjának és adottságainak méltóan tovább fejlődjön. Ennek fényében Fenékpuszta, az egykori sörház és a Helikon park felélesztése és szépítése is a tervek közt szerepel.

Az elmúlt esztendők legjobb év végi számadatával büszkélkedhet Keszthely, közel félmilliárd forint van a kasszában – emelte ki beszédében a polgármester. Ruzsics Ferenc elmondta, hogy ezt a pénzt hosszú távú célokra kívánják felhasználni, mivel 2020 után lezárul az európai uniós felzárkóztatási program és kevesebb forrás áll majd hazánk rendelkezésére.

„Éppen ezért készültünk fel nagyon alaposan a következő európai uniós pályázati ciklusra. Településfejlesztési koncepciónk és városfejlesztési stratégiánk olyan irányokat jelül, ki, olyan fejlesztési terveket tartalmaz, amelyek 2030-ig megalapozzák Keszthely város jövőjét. Vannak ezek között belvárosi tömbrehabilitációk. Fenékpuszta és a Szendrey-telep újbóli életre keltése (a turisztikai jelentőség hangsúlyozásával), a Balaton-part már említett továbbfejlesztése, közösségi közterületek létrehozása, közlekedésfejlesztés, ipari park infrastruktúrájának megteremtése. Szerepel a terveink között az egykori sörház felújítása és hasznosítása, a Zeppelin tér rehabilitációja, a Helikon park megújítása, zöld városközpont kialakítása, a békebeli fürdőkultúrát bemutató témapark létrehozása és még számos olyan elképzelés, amely természetesen nem az idei év feladata lesz, de mielőbb hozzá kell látnunk a tényleges tervezéshez és a fejlesztési elképzeléseket elősegítő munkához.”

Örömtelinek nevezte a polgármester, hogy egy megjelent befektetővel megújulhat a Balaton Szálló, és a Via Szálló térségében hamarosan luxus apartmanok épülhetnek. Hosszasan sorolta a polgármester a 2015-ös év fejlesztéseit melyek javarészt az energiatakarékosság és fenntartható fejlődés jegyében valósultak meg. Több intézmény kapott napelemet, és fejlesztették energetikailag. Fejlődött a kórház, megújult az Amazon szálló, a kastélypark, a Festetics-mauzóleum, a városháza, megépült a buszpályaudvar, a városi kerékpárút, elkészült a Balaton-part fejlesztésének második üteme, és új befektető keze alatt fejlődik a Phoenix kikötő.

Az újévi beszéd zárásaként örömmel jelentette be Ruzsics Ferenc, hogy ha kicsivel is, de nőtt a város állandó lakosainak a száma. Ennek fényében emelte poharát Ruzsics Ferenc a város jövőjére és Keszthely tősgyökeres, új és leendő lakosaira. Az újévi köszöntőn a város politikai, közéleti és vallási vezetői mellett intézmények, sport és civil szervezetek, illetve a környező települések és a megye főbb szereplői vettek részt.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió ITT.