Újévköszöntő

2018. január 8. (hétfő)

Tovább haladhat Keszthely a fejlődési pályán

Újévköszöntő: tovább haladhat Keszthely a fejlődési pályán
Tovább haladhat Keszthely a 2007-ben elindított fejlődési pályán – hangzott el a mai újévköszöntő fogadáson. A Város polgármesterének és a térség országgyűlési képviselőjének beszédéből kiderült, hogy csak önkormányzati fejlesztésből majd 4 milliárd forint valósul meg, de számos más projekttel is gazdagodhat a város. A Balaton Színházban tartott rendezvényen a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kiemelte: az itt élők nem sodródnak az élettel, hanem tesznek is érte.
A város egyik legismertebb polgárát idézte köszöntőjében a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba elmondta, Csik Ferenc életútja jól bizonyítja, hogy ezt a várost elhivatott, bátor emberek lakják, akik egyébként nagy teljesítményre képesek.

Dömötör Csaba, miniszterhelyettes, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára: „Az ilyen teljesítményekre ma is nagy szükség van és ahogy elnézem, ezt Önök ma is fel tudják mutatni, nem csak egyénekként, hanem közösségként is. Mert hogyan máshogy fordulhatna elő, hogy az idén 771 éves Keszthely az elmúlt években felújította főterét, új elkerülő utat épített, fejlesztette kórházát, megújította a közvilágítási rendszerét, óvodáját, pályaudvarát, vasútállomását és méltán híres kastélyát is. Ezek mind azt bizonyítják, hogy az itt élők nem sodródnak az élettel, hanem tesznek is érte.”

Az újévköszöntő fogadás vendége hozzátette, nem csak Keszthelynek, hanem Magyarországnak is jó oka van, hogy optimistán vágjon bele az új évbe. A miniszterhelyettes szerint ennek oka az új munkahelyek létesítése, a családtámogatások bővülése és a minimálbér emelkedése.

Szokásához híven számba vette az elmúlt év történéseit, és a város előtt álló feladatokat a város polgármestere. Elsőként a két legnagyobb elnyert pályázati támogatást részletezte Ruzsics Ferenc:

„A Zöld város elnevezésű projektre 1 milliárd forintot kaptunk. Ennek a megvalósítása jelentősen hozzájárul a régi vágyunk teljesüléséhez, miszerint alakuljon ki a Kastély – Fő tér –Balaton-part turisztikai tengely. A pályázati kiírás szerint a rendelkezésre álló összeg 60%-át úgynevezett zöld elemekre kell fordítanunk…Két, egymást kiegészítő pályázatunkon nyert 1,1 milliárd Ft összeg felhasználásával tudjuk a Reischl sörházat megújítani. Az épületegyüttes felújításának, átépítésének célja, hogy az egykori sörfőzde és sörkert a mai kor követelményeihez igazodóan, a műemlék épületegyüttes értékeit szem előtt tartva, új tartalmat kapjon.”

A város polgármestere szólt még a Városi strand 288 milliós fejlesztéséről, a Zeneiskola, a Sopron utcai óvoda, és Zöldmező iskola energetikai fejlesztéséről. Kiemelte, hogy új kerékpárút épül, a kertvárosban pedig a csapadékvíz elvezetési probléma részbeni megoldására 200 millió Ft-ot nyert a város. Ezen kívül fejlesztik az ipari parkot, bővítik a Kísérleti utcai óvodát és 14 lakás felújításával kívánják segíteni a fiatalok helyben maradását.Leromlott városi területre, és az ott lakók társadalmi hátrányainak csökkentésére 320 millió Ft-ot, a könyvtár bővítésre pedig 40 millió Ft-ot fordíthat a város.Az említetteken kívül még humán erőforrással foglalkozó pályázaton is sikeresen vett részt Keszthely. Mindösszesen majd 4 milliárd Ft-nyi önkormányzati fejlesztés valósulhat meg a következő években. Ezek mellett még egyéb intézményi, és vállalkozási beruházások is lesznek – mondta el Ruzsics Ferenc. Említette a Helikon Kastélymúzeum, a Keszthelyi Kórház és a Balaton-parti szállodák fejlesztéseit.

A Területi Operatív Programban valósul meg a beruházások nagy része – emelte ki a térség országgyűlési képviselője. Pohárköszöntőjében Manninger Jenő kitért arra, hogy nagyon szép fejlődési ívet folytathat tovább Keszthely.

„Itt nagyon fontos volt, azt a feladatot kaptuk, én is mint miniszteri biztos, hogy 2017-ben ezek a források, ezek a pályázatok el legyenek döntve, gyakorlatilag elkezdődhessen a munka, atervezés és így is ez megtörtént, tehát ezek a források elindultak, ez volt a kormányzati célkitűzés, a Miniszterelnökség segítségével sikerült ezt megvalósítani. Azt lehet mondani, hogy a Területi Operatív forrásoknak több mint a 90 százalékát sikerül is lekötni ily módon és nyilván ebből a környék is megfelelő módon részesedik.” – hangzot el.

http://tvkeszthely.hu/hirek/8457/ujevkoszonto-tovabb-haladhat-keszthely-a-fejlodesi-palyan-/