Újra dobogósok lettek a közgázosok

2023. június 9. (péntek)
KesztHelyi identitás

Ismét remekeltek a Közgázosok. A keszthelyi diákok vállalkozói ötletei bizonyultak a legjobbaknak a Modellvállalat 2022/23 szimulációs versenyen, a dobogó legfelső fokaira állhattak fel. Az induló 152 csapatból mindhárom közgázos csoport bejutott a legjobb 10 közé.

Bormarketinggel, szavatosság lejárati időhöz közelítő termékek forgalmazásával és nyugdíjas szövetkezettel kapcsolatos ötleteket valósítottak meg a keszthelyi diákok. A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet második alkalommal szervezte meg a megmérettetést. Cél, hogy a szakképzésben tanulók megmutathassák, hogy milyen vállalkozói ötleteik vannak. E mellett arról is számot kellett adniuk, hogy hogyan tudnának piacképes elképzeléseiket megvalósítani.

„A vállalkozásunk a Nyuggiszakik egy nyugdíjasokat foglalkoztató cég, ami hasonló elveken alapul, mint egy diákszövetkezet. Azonban mi nem a nyugdíjasok tehetetlenségére építünk, hanem az energiájukra és emellett szabadidős tevékenységeket is szolgálunk nekik.” – mondta el Vasas Heléna.

A versenyre az ország minden vármegyéjéből összesen 152 csapatból 456 fő nyújtott be pályamunkát. Reklámfilmet és honlapot is kellett készíteniük. Közülük a zsűri 40 csoport pályázati anyagát nyilvánította a feltételeknek megfelelőnek. Az elődöntőből 11 összeállítás került a döntőbe, ahol mindhárom közgázos projektet bemutathatták.

„Nagyon jó érzés volt, én nagyon élveztem. Nagyon örülök, hogy eljutottunk ide a lányokkal. Picit nehéz volt, nagyon sok programunk volt abban az 1-2 napban, viszont összességében jó volt.” – emlékezett vissza Vincze Virág.

A verseny célja az is, hogy ösztönözze a tanulókat a problémamegoldásra. A Közgáz már tavaly is részt vett a megmérettetésen, így az ott gyűjtött tapasztalatok is sokat segítettek a felkészülésben. A diákok lelkesen vágtak neki a feladatnak.

„Az én csapatom egy nagyon lelkes és összetartó kis társaság. 11-dikesek vagyunk, a lányok már jól ismerik egymást, sőt ők már általános iskolában is osztálytársak voltak. Tehát egyáltalán nem volt nehéz. Nekem mentortanárként csak egyengetni kellett az útjukat és lelkesíteni őket. Bár a lelkesedés végig megvolt, hittek saját magukban és én is hittem őbennük. Úgyhogy a verseny végéig kitartóak voltunk és hittünk az ötletünkben a koncepciónkban és úgy tűnik, hogy ez be is jött, hiszen elsők lettünk.” – fogalmazott Vargáné Kékesi Szilvia pedagógus.

A megmérettetésre idén már 9., 10. és 11. évfolyamos diákok is pályázhattak. A csapatok 14 ágazat tanulói közül kerültek ki. A felkészítő mentor oktatóknak is nagy büszkeség, hogy ilyen szép sikereket értek el a fiatalok.

„A végére nagyon összekovácsolódott a csapat és igazándiból teljes egészében mindent kihoztak önmagukból. Nagyon sok időt töltöttek el ennek a vállalatnak a felépítésével. És igazándiból nagyon ügyesen prezentálták a döntőben, nagyon büszke vagyok rájuk.” – osztotta meg Nemes Mihály Zsolt pedagógus.

A Modellvállalat szimulációs verseny döntőjében a közgázosok után a Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium diákjai végeztek. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium csapatát.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10429-ujra-dobogosok-lettek-a-kozgazosok

Képek