Újra kinyit a madárpark

2020. május 20. (szerda)

Újra megnyitja kapuit a Helikon Kastélymúzeum madárparkja május 20-án, szerdán. A korlátozások lazításának köszönhetően a szabadtéri múzeumok már fogadhatnak látogatókat, így a madárpark is úgy döntött, hogy kinyit. Az érdeklődőket a több mint 50 madárfaj mellett érdekesség is várja, egzotikus ludakat és emukat is lehet simogatni, de koi pontyokat is meg lehet csodálni az akváriumban.

Vidáman szaladgálnak az emuk a madárpark területén. Az Ausztráliában őshonos madarak az elmúlt hetekben érkeztek a kastélyba, így most még felfedezik az új életterüket. A madárparkban minden évben igyekeznek újdonságokkal szolgálni a látogatóknak. Az idén úgy döntöttek, hogy lehetőséget biztosítanak, hogy az érdeklődők testközelből is megismerkedjenek ezzel a ritkán látható futómadárral. A gyerekek és a felnőttek egyaránt etethetik kézből az emukat szerdától.

„Az emut nemrégiben vették le a veszélyes állattartásról, tehát most már tartható az emu akár házilag is. Természetesen ettől függetlenül elég veszélyessé tud válni, amikor ivaréretté válik. A csibék – nálunk csibék vannak – ezek természetesen olyannyira szelídek, hogy kézből esznek, és itt fognak maradni a szezon végéig, azaz október elejéig szerintem ők itt lesznek. Minden évben fogunk hozni újakat és mindig csibéket.” – tájékoztatott Rigó Gábor, a Helikon Kastélymúzeum Madárparkjának vezetője.

Az emucsibék rendkívül barátságosak, amellett, hogy kézből esznek, hagyják magukat megsimogatni is. Vigyázni kell azonban az ékszerekkel, a szarkákhoz hasonlóan ugyanis nagyon szeretik a fényes tárgyakat. A látogatók nem csak barátkozhatnak a futómadarakkal, hanem számos érdekes információt is megtudhatnak róluk.

A madárparkban több mint 50 madárfaj él, de a számuk folyamatosan növekszik. Mindig igyekeznek újabb és újabb fajokat beszerezni, hogy a világ számos madarát megismerhessék a látogatók. Ugyan a járvány miatt az elmúlt hónapokban zárva tartott a park, a munka nem állt meg. Jelenleg költési időszak van, így az érdeklődők hattyú-, lúd- és kacsafiókákkal is találkozhatnak. Közülük vannak olyanok is, akiket szintén kézből lehet etetni.

A madárparknak van egy olyan területe, amely nem látogatható. A szakemberek itt különítik el a három hétnél fiatalabb csibéket. Ugyan az állatparkban nem szaporítanak, de mivel párban vannak a madarak, van természetes szaporulat. Annak érdekében, hogy a kismadarakat megvédjék a ragadozóktól, zárt helyen nevelik őket addig, amíg már elég erősek ahhoz, hogy megmeneküljenek a róka vagy a nyest támadásától.A madárpark területén lévő akváriumba is kerültek újdonságok, a halakat a kastélypark tavából hozták át ide.

„Az elmúlt időben, három héttel ezelőtt körülbelül leszedtük a nagyparkban a koi pontyokat, a nagytestű koi pontyokat, és áthordtuk őket az akváriumba. Ezt azért tartottuk szükségesnek, mert az akváriumban sokkal jobban láthatóak a halak. Itt is természetesen lehet etetni, tehát az akvárium fölött be lehet dobálni a táplálékot, és akkor üvegen keresztül lehet látni – majd meg is fogom mutatni, hogy hogy – a hatalmas koi pontyokat, ahogy táplálkoznak.” – tette hozzá a szakember.

Az akváriumban a pontyok mellett a bukórécéket is meg lehet csodálni, de a víz tetején nyíló tavirózsák is rendkívül szép látványt nyújtanak. A madárparkban várhatóan nem lesz kötelező a szájmaszk viselése, azonban kérik a látogatókat, hogy a másfél méteres távolságot tartsák meg.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7096-ujra-kinyit-a-madarpark