Újra lehet vitorlásversenyeket szervezni

2020. május 29. (péntek)

Július végén szervezik meg a Kékszalagot, júniusban azonban már több hazai versenyen is rajthoz állhatnak a vitorlázók. Az elmúlt időszak nehéz helyzet elé állította a sportolókat, sokáig nem volt lehetőség az edzésre és a versenyek is elmaradtak. Hazánknak három olimpiai kvótája van vitorlázásban, de az élsportolók felkészülését is felborította a járvány. A Magyar Vitorlás Szövetség azonban bizakodó a jövőt illetően.

A tavaszi hétvégéken már megszokott a Balatonon a vitorlások látványa. Az elmúlt időszakban azonban nem volt lehetőség kihajózni, amely nem csak a hobbivitorlázókat, de a sportolókat is nagyon rosszul érintette. A járvány miatt számos edzéslehetőség maradt el, de nem tartották meg a hazai és nemzetközi versenyeket sem.

A keszthelyi kikötőben is számos hajó maradt parton. A sportolóknak komoly felkészülési ciklusuk van, ezt teljesen felborította a kialakult helyzet. Az enyhítéseknek köszönhetően az elmúlt hetekben megnőtt a kikötők forgalma, egyre többen hajóznak ki és a versenyzők is visszatérhettek a Balatonra.

„Összességében azt gondolom, hogy egy picit szerencsésebb helyzetben van maga az egész sportág, ha az egészét nézem. Nyilván vannak olyan részei a vitorlázásnak, főleg a sportvitorlázásnak, amely részét komolyabban érintette, itt az olimpikonokra gondolok elsősorban. A vitorlázás az utóbbi időben olimpiai szinten is egyre eredményesebb, illetve azt várjuk, hogy a tokiói olimpián egészen komoly eredményeket érhetünk el vitorlázásban is. A mi sportolóink felkészülésének is eléggé keresztbe tett ez a járvány.” – mondta az egyik vitorlázó, Sallai Gábor.

A Magyar Vitorlás Szövetség már április közepén úgy döntött, hogy elmarad a szezonnyitó nagyhajós verseny és a Pünkösdi Regattát is lefújták. Sokáig kérdéses volt a Kékszalag helyzete is, ennek új időpontjáról az elmúlt héten született döntés. Ennek értelmében a Balaton legnagyobb vitorlás versenyét július 30-a és augusztus 1-e között rendezik meg. A megmérettetésen azonban több szabályt is be kell tartaniuk az indulóknak és a kísérőprogramok is elmaradnak.

„Jelen pillanatban a versenyeinkhez semmilyen parti rendezvény nem szervezhető, így a nevezéseket személyesen nem tudjuk lebonyolítani, csak egy online felületen. Szerencsések vagyunk, hogy az elmúlt pár évben egy olyan IT fejlesztést végzett a szövetségünk, ami most már ezt teljes biztonsággal lehetővé is teszi. Nem lehetnek szponzortalálkozók, nem tudunk jelen pillanatban díjkiosztót tartani. Ez mindenképpen nehezíti a versenyszervezést, de ugyanakkor a vitorlás versenyre, tehát magára a vízi eseményre most már a mostani kormányrendeletek lehetőséget biztosítanak.” – tájékoztatott Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

A főtitkár hozzátette, egyelőre nem tudják, hogy milyen lesz a versenyzési kedv. Mivel azonban a tavaszi időszakban kevesebb lehetőség volt vízre szállni, a Magyar Vitorlás Szövetség bízik benne, hogy a megszokott 500-600 hajó ezúttal is rajtvonalhoz áll. A jelenlegi szabályozás szerint azonban a versenyhez kapcsolódó kísérőrendezvények elmaradnak és a nézők kizárásával rendezik meg a futamokat, a szövetség azonban folyamatosan figyeli a kormánydöntéseket.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7118-ujra-lehet-vitorlasversenyeket-szervezni