Újra lesz szülészet Keszthelyen

2024. április 19. (péntek)
KesztHelyi identitás

Újraindul május 6-ával a Keszthelyi Kórházban a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás – jelentette be közösségi oldalán az egészségügyi intézmény. Nem csak Keszthely, hanem az egész térség számára fontos döntés született. 2023-ban 554 újszülöttet anyakönyveztek Keszthelyen. A városvezetés anyagi segítséget nyújtott és a helyi politikai vezetők jelentős lobbi-tevékenységet is folytattak a szülészetért.

Társkórházak segítségével tudják újraindítani Keszthelyen a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátást – mondta el megkeresésünkre Dr. Gieth Andrea mb. főigazgató az Országos Kórházi Főigazgatóságnál zajló megbeszélést követően.

A Keszthely Kórház április 16-án jelentette be, hogy átmenetileg szüneteltetni kényszerülnek a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátást.

Manninger Jenő polgármester a közösségi oldalán jelentette be, hogy Nagy Bálint országgyűlési képviselővel együtt az egészségügy szakmai irányítóihoz fordultak. Az orvoshiány megoldását segítendő a város előbb bérlakást ajánlott fel, majd a képviselő-testület 15 millió forint támogatást szavazott meg az ellátás mielőbbi visszaállítása érdekében. Bár nem az önkormányzat a fenntartója a kórháznak, de a városlakók érdekében gyors, segítő lépéseket tett Manninger Jenő polgármester. Erről beszélt a városvezető az április 18-ai Híradóban: „Biztos, hogy lesz szülészeti-nőgyógyászati ellátás Keszthelyen, de mi azt szeretnénk, hogy ne kelljen erre sokat várni. Ezért átirányítással, vagy sikeres munkaerő felvétellel – hogy így mondjam – tovább zajlik a keresés. Úgy tudom, most is tárgyalnak orvosokkal, nagyon remélem, hogy ez napokon belül megoldódik.” 

Az elkövetkező 12 napban, azaz a május 6-ig tartó átmeneti időszakban a korábban közzétett ellátási rend lesz érvényben. Addig a Keszthelyi Kórház körzetébe tartozó települések lakóinak Zalaegerszegre, Nagykanizsára, Ajkára és Kaposvárra kell menniük. A keszthelyieket a nagykanizsai kórház fogadja.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek