Újra megszentelték a Balatont

2014. január 19. (vasárnap)

Ahogy tavaly hagyományteremtő szándékkal, úgy idén is megszentelték a Balatont január 18-án, szombaton délután Keszthelyen, ismét a Család Iskola szervezésében.

Arszeniosz Kardamákisz, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Ausztriai Metropolitája, Magyarországi és Közép-Európai Exarchája kezdésképpen a Fő téri Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban tartott ünnepi liturgiát, melynek résztvevői énekszóval és zenével levonultak a Balaton-partra, a Sziget fürdőhöz. Ott megszentelték a Balatont, keresztet dobva a tóba, melyért egy keszthelyi férfi úszott be a meglehetősen hideg vízbe.


(A képre kattintva a Monitor Magazin fotógalériája nyílik meg.)

Amint megtudtuk, a görögkeleti ortodox egyházban hagyományos és igen nagy jelentőségű ünnep a vízszentelés, mely egyrészt Jézus Jordániában történt megkeresztelkedésére emlékeztet, másrészt szimbolikusan az egész természet és a teremtés megáldását jelképezi. Ugyanakkor emlékeztet minden megkeresztelt ember kötelességére, arra, hogy a lépjen fel a környezetvédelem, a vizek védelme érdekében. Úgy tudjuk, a Balaton szenteléssel valóban hagyományt teremtettek, az ünnepet ezt követően minden év elején megtartják Keszthelyen, a tó partján.

(forrás: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)