Újra Shakespeare

2019. július 31. (szerda)

Bolondos, szerelmi kergetőzés, pletyka és ádáz szópárbajok tarkítják a XX. Keszthelyi Nyári Játékokat. A Centrál Színház ezúttal Shakespeare Sok hűhó semmiért című komédiáját hozta el a Festetics-kastély parkjába. A Balaton-part egyik legnagyobb színházi ünnepén olyan művészeket láthat a közönség, mint Pokorny Lia, Schmied Zoltán, vagy Magyar Attila.
A Keszthelyi Nyári Játékokat a Básti Juli-Puskás Tamás művészházaspár kezdeményezésére 2000 júliusában rendezték meg első alkalommal. Az első négy évben Shakespeare műveket adtak elő, ezért gondolták úgy, hogy a húsz éves jubileumot is a drámaírás egyik legnagyobb alakjával ünneplik.

Puskás Tamás színházigazgató, rendező: „Húsz évesen egy ember is már fiatalember és megáll a maga lábán. Úgy látom, hogy a Keszthelyi Nyári Játékok is megáll a maga lábán. Az első időben emlékszem, hogy még délben ideges telefonok voltak, hogy hány jegy van eladva. Azt lehetett remélni, hogy ahány jegy délben el van adva, annak körülbelül a duplája nézőközönségünk lesz este. Nehéz első évek voltak, de ma már mire ideérnek a pénztárosaim, addigra minden jegy el van adva, nagyjából, néhány száz jegy még a hatezerből van.”

A Sok hűhó semmiért talán Shakespeare legbájosabb komédiája. Igazi bolondos, szerelmi kergetőzést ígér az előadás. Beatrice és Benedek komikus párosát Pokorny Lia és Schmied Zoltán alakítja. A közönség azzal szembesülhet, hogy lesz a házasságot elutasító fiatalokból, fülig szerelmes pár.

„Ez a feladata nyilván ennek az előadásnak, vagy ennek a szerepnek, hogy megmutassa, hogy az ember hogy jut el oda, hogy a házasságot teljesen elutasítja és utána, amikor megcsapja őt is a szerelem szele, akkor próbálja magának megmagyarázni, hogy végül is nem gondoltam erre soha, de boldogok akik belátják a hibáikat és igyekeznek jóvátenni azokat” – mondta televíziónknak Schmied Zoltán.

A húsz éve tartó Keszthelyi Nyári Játékok során számos kiváló előadás megannyi neves színésze lépett a porondra. A csúcstartó Magyar Attila, akit a keszthelyi közönség a két évtized alatt tizenötször csodálhatott meg.

„Én nagyon szeretek Keszthelyen játszani, különösen nyáron és mindig is úgy gondoltam, hogy minden előadás egyedi, megismételhetetlen, csak aznap este van és nekem kötelező a keszthelyi nézőknek valami maradandót nyújtani, ami aznap az övék, az én ajándékom nekik. Úgy látszik, hogy ennek van eredménye, mert már van egy megelőlegezett bizalom a nézőtéren, ez már látszik, amikor bejövök” – nyilatkozta a színművész.

A július 26-án indult XX. Keszthelyi Nyári Játékok augusztus 4-ig tart. Jegyek még korlátozott számban kaphatók a Tourinform Irodában és a kastély pénztárában.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6271-ujra-shakespeare?fbclid=IwAR0MahLmEZuh2jVMaQOxouvfRbB3Qc2JVJR32j5QEz6b-sExhYYCvE0tpn8