Újra szobor díszíti a Ranoldert

2017. december 17. (vasárnap)

Közel hetven év után újra szobor díszíti a Ranolder iskola homlokzatát. A magyar szent koronát a fején viselő Szűz Mária ábrázolást Túri Török Tibor készítette. Az alkotást daru segítségével emelték a helyére a szakemberek.
1872-ben, a Ranolder iskola építésekor egy Szűz Mária szobrot helyeztek el az épület tetején. Ez a szobor az 1948-as államosítás során lekerült az épület tetejéről, majd a Magyarok Nagyasszony plébánia udvarán kapott helyet. Az épület felújítása során az oktatási intézmény vezetése fontosnak tartotta, hogy a ma is meglévő talapzatra ismét szobor kerüljön. Túri Török Tibor, keszthelyi alkotó különleges technikával készítette el a közel ember nagyságú madonnát.

„Ami kemencében ez készül, abból az országban kevés van, mert ezt a keménységet, ezt a kültéri szilárdságot csak ilyen hőfokon lehet elérni. A színeket az igazgató úr választotta, és Soós úr, a kivitelező. Ők ilyen terrakottára kérték, ilyen cserépszínre, ami valóban egy natúr színt ad neki. Föltettük a fejéra a szent koronát. Én bízom benne, hogy sokáig kémleli a Balatont.” – mondta az alkotó.

A szakemberek egy daru segítségével emelték fel a több, mint egy mázsás darabokat a 18 méter magas épület tetejére. A talapzatra gyorsan szilárduló ragasztóval rögzítették az első darabot, majd erre került a szobor teste. A fejrészt daruval emelték a helyére, majd ezt is rögzítették a szakemberek. A spanyol művészkerámiából készült Szűz Mária nem csak az épület régi fényét adta vissza, de az itt folyó munka szellemiségét is tükrözi.

„Ez nem csak egy dísz szobor tulajdonképpen, hanem már nyilván a felállításakor is az által, hogy a Szűzanyát, égi édesanyánkat választották az építők, ezáltal az iskolának a szellemiségét is egyrészt világgá kürtölték, másrészt meg valahogy így kérték a Szűzanya közbenjárását az itt tanulókért.” – tájékoztatott Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A szoborra a felhelyezés után még több órás utómunka várt, amellyel eltűntették a ragasztás nyomait és egységessé tették a három darabból álló madonnát. Túri Török Tibor alkotását bárki megtekintheti, aki felnéz a 18 méter magas épület tetejére.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8411/ujra-szobor-disziti-a-ranoldert/