Újraindul Keszthelyen a mezőgazdasági technikus képzés

2024. május 23. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Együttműködést kötött a MATE Georgikon Campus és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Közgazdasági Technikuma. A 2025-2026-os tanévben újraindul a mezőgazdasági technikus képzés Keszthelyen -– jelentették be. Az oktatásnak helyet adó iskolában tartottak sajtótájékoztatón.

Manninger Jenő Keszthely polgármestere arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy Keszthelyen már 1945 óta folyt mezőgazdasági szakképzés, a Nagyváthy iskola megszűnése után pedig most egy régóta dédelgetett álom válik valóra a technikus képzéssel. A térségi mezőgazdasági vállalkozók részéről is igény merült fel a középfokú végzettséggel rendelkező szakemberek foglalkoztatására. „Nagy a verseny- olyan értelemben, hogy fiatalok között is, hogy milyen jellegű tanulmányt tanuljanak, vagy középfokon mire képezzék magukat és az agrár nem tartozott az elmúlt időszakban, évtizedekben kifejezetten a népszerűek közé. Ugyanakkor az agrárium is megújult és olyan technikai tudásra van szükség- akár középfokon is, gépek kezelésére, digitális munkákra, ami érdekelheti a fiatalokat és nagyon érdekessé is tehetik az egyébként is természet közeli munkát. Úgyhogy tulajdonképpen egy megújult szellemiséggel lehet folytatni a múltat.”- mondta  atájékoztatón a város polgármestere, Mannin ger Jenő.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum részéről Szabó Károly kancellár kifejtette, hogy a helyi igényeket kiszolgáló képzés elindítása sikertörténet.”Nyilvánvaló, hogy a városnak is –úgy gondolom, hogy az egyetemmel együtt – az iskolával együtt a gyerekeknek, a szülőknek is egy új lehetőség lesz. Ugyanis ha ezt a végzettséget megszerzik a diákok, mezőgazdasági technikus végzettséggel emeltszintű érettségit szereznek, egyenes útjuk lesz a Georgikon Campusra.”

A  megyei szakképzési centrum a gazdász képzés újraindítását a kezdetektől támogatta.”Óriási szerencsénk volt, mert az a közös gondolkodás,ami elindult az iskolával, az egyetemmel ill. a piaci szereplőkkel,az olyan szinten érett be.hogy az Agrárminisztérium másfél hónap után befogadta az elképzelésünket. Ami nem jellemző általában. Ez nagyon nagy siker volt számunkra.”- adott tájékoztatást Vízlendvai Lászó a ZSZC főigazgatója.

Az agrár felsőoktatásban is nagy előrelépést eredményezhet a képzés elindítása.”A szakközépiskola és az egyetem között ez egy olyan mérföldkő lehet, amivel a mezőgazdasági képzést jobban meg tudjuk erősíteni. Azt gondolom, hogy ezek a kérdések nagyon fontosak, hiszen egy tudásintenzív áldozattá vált a mezőgazdaság, ami azt jelenti, hogy olyan szakembereket képezzünk akár középfokon vagy akár egyetemi szinten, akik megállják a helyüket a termelésben is.”- mondta Dr. Rózsa László campus-főigazgató.

A keszthelyi KÖZGÁZ a jövőben három szakma helyett négyet fog indítani.”A következő tanév a felkészülés,így 2025/26-os tanévben kezdjük el, remélhetőleg 16 agrár technikus, mezőgazdasági technikus gólyával az oktatást.”- nyilatkozott a KÖZGÁZ igazgatója, Páhi Sándorné Szalai Éva.

A jövő mezőgazdasági technikusainak gyakorlati képzése is megoldott. Az egyetem tangazdaságaiban valamint a gyakorlati telepeken tölthetik a kötelező gyakorlati idejüket a diákok.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek