Újraindultak a szakrendelések

2020. május 12. (kedd)

A járványügyi helyzetet figyelembe vételével, szigorú higiénés szabályok és a központilag előírt alapelvek betartása mellett május 4-től lehetőség nyílt bizonyos szakrendelések újraindítására. A Keszthelyi Kórházban saját és mások egészsége védelme és a járvány megelőzésének érdekében továbbra is csak egyeztetések után mehetnek a betegek a szakrendelésekre.

Triázs nővérek mérik a testhőmérsékletet, tesznek fel kérdéseket,töltik a járványügyi kérdőívet. Kötelező a kézfertőtlenítés és a maszk viselése is mindenkinek, aki a Keszthelyi Kórházba érkezik. A triázsolás eddig a sürgősségi betegellátásban volt megszokott. A koronavírus miatt kialakult helyzetben a kórházba is csak nagyon indokolt esetben lehetett bemenni. Május 4-től azonban úgy tűnik, lassan visszaáll a rend az egészségügyi rendszerben. A szakrendelések újranyitási lehetőségével a szigorítások azonban nem szűnnek meg. De apró lépsekkel megkezdik a korábbi ellátási szintre való visszatérést.

„Az első és legfontosabb, hogy bizonyos értelemben az elektív ellátásainkat fokozottabb mértékben tudjuk biztosítani. Ehhez azonban az kell, hogy maga a háziorvos ill. maga a beteg egyeztessen az adott szakrendelésnek az orvosával és a megjelenésnek az időpontját ill. a szükségességét egymással tisztázzák. Illetve a szakrendelésnek a munkatársa, orvosa valóban azt tudja mondani a betegnek, hogy a személyes találkozásra szükség van és ebben az esetben a szakrendelésről ő fog kapni egy időpontot,amikor ő be tud jönni a kórházba és a kialakított beléptető rendszeren keresztül el is fog tudni jutni a szakrendelésre.”- adott tájékoztatást Dr. Kvarda Attila főigazgató.

A kórház főigazgatója elmondta,továbbá, hogy mindez azért fontos ,hogy szakrendeléseken az előírásokat a továbbiakban is be tudják tartani és betegek egymás közti találkozása minél kisebb számban forduljon elő, A rendelők előtti várótérben sem tartózkodhat sok beteg. Így tud betegellátás zavartalanul működni a biztonságunk érdekében. A koronavírus-járvány miatt világszerte látogatási tilalmat rendeltek el a kórházak, ami érinti az apás szüléseket is. A járvány ideje alatt az egészségügyi törvény az apás szüléseket engedélyezi, a kórházak egyéni szabályai mellett. Ehhez nagyfokú megértésre is szükség van.

„Én azt gondolom, hogy fegyelmezettek,eddig nem volt ezzel semmi probléma. Mindenki betartja azokat a szabályokat, amiket be kell tartani. Azokat a kórház higiénés és infekció kontroll szabályokat, amelyek nélkül az apás szülés nem jöhetne létre. Eddig nem jelentkezett probléma.”- mondta Dr. Kvarda.

A kórházakban, szakellátó egészségügyi intézményekben a magas kockázatú vizsgálatok, beavatkozások elvégzése továbbra is csak szigorú ellenőrzés mellett történhet.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7070-ujraindultak-a-szakrendelesek