Ülésezett a Kistérségi Tanács

2024. február 9. (péntek)

Az iszapkotrás, a gyermekorvosi ügyelet visszaállítása és a települések helyi építési rendelete is téma volt a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás csütörtöki soros ülésén. Gál Lajos levezető elnök beszámolt a Balaton Fejlesztési Tanács iszapkotrással kapcsolatos álláspontjáról, a gyermekügyelet kérdésében pedig kérte a polgármesterek összefogását.

Több községben is problémát okoznak a településképbe nem illeszkedő, és a helyi építési rendeletnek nem megfelelő épületek – hangzott el az ülésen. Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere arról beszélt a tanácskozáson, ezeket rendszeresen jelzik az illetékes szervek felé, amelyek kivizsgálják az ügyeket, de sok esetben elmarad a végrehajtás. Több polgármester sérelmezte, hogy a nagyértékű ingatlanok esetében elenyésző a büntetési tétel, és lebontásra sem kötelezik a tulajdonosokat.

„Kötelező feladat nekünk létrehoznunk a saját szabályzási terveinket, és ezeket a szabályozásokat kihirdetni és betartatni a településen, viszont a végrehajtásoknál nagyon nagy hiányosságot látunk. Hogyha szabálytalanságot észlelünk, ezeket mi jelentjük a hatóságok felé, sokszor megtörténnek az eljárások, megállapítják, hogy szabálytalan építés történt, de sok esetben nem történnek meg a bontások, hanem bizonyos büntetések fejében fennmaradási engedélyeket kapnak az épületek. Ezek a többi építtető szempontjából eléggé visszásak, hiszen aki meg tudja vásárolni ezeket, az engedélyeket megkapja.” – tájékoztatott Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere.

A tanácskozáson téma volt a Balaton nyugati medencéjének iszapkotrása. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere elmondta, a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén előremutató válaszokat kaptak a témában, hiszen a szakma egyetért az iszapkotrás fontosságával, a politika pedig támogatja. Szintén a nagyközség polgármestere vetette fel a gyermekorvosi ügyelet kérdését. A települések vezetői egyetértettek abban, hogy testületi döntéssel kell megerősíteni azt, hogy szeretnék az ügyelet visszaállítását. Különösen a nyári szezonban nagyon sok kisgyerek – egy hétvégén átlagosan 20-30 – szorul orvosi ellátásra, őket most Zalaegerszegre kell szállítani. A Kistérségi Tanács szeretné elérni, hogy ismét működjön gyermekügyeleti pont a térségben. Emellett számos más aktuális ügy került terítékre.

„Előkerültek balatoni témák, Balaton-parti, zöldhulladékot érintő témák és sok olyan helyi szabályzási tervvel kapcsolatos témakör, amely érinti az önkormányzatok aktuális feladatait, érinti a költségvetést. Természetesen a gyermekorvosi ügyeletre is kitért maga a kistérségi társulás mai ülése. Hogyha ezt így vesszük, akkor kiállunk amellett, amit 16 településnek kötelessége megtenni, hogy kerüljön vissza Keszthely térségébe a gyermekorvosi ügyelet, és természetesen mindenki képviselő-testületi határozattal erősítse mindazt meg, ami eddig jól működött.” – emelte ki Gál Lajos, az ülés levezető elnöke, Gyenesdiás polgármestere.

A Kistérségi Tanács döntött a 2024-es belső ellenőrzési feladatok sorrendjéről, illetve a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetői pályázatának kiírásáról. Szó esett az áprilisi vonyarcvashegyi Régió Fesztiválról is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek