Uniós pénzből vásárolt multifunkciós járművet az önkormányzat

2013. július 15. (hétfő)

Városüzemeltetési célokra használható jármű beszerzéséről gondoskodott Keszthely városa a Balaton-part fejlesztésének második ütemében. A gépet hétfőn, határidőre szállította le a zalai vállalkozás.

Nemcsak a terület szépítésére, hanem az új állapot fenntartására is gondolt a keszthelyi önkormányzat, amikor az uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében multifunkciós, takarító és fűnyíró tartozékokkal is ellátott korszerű járművet vásárolt. A gépet Óvári László, a szállító ZalaClean Kft. ügyvezetője adta át Ruzsics Ferenc polgármesternek hétfőn a projekt helyszínén, a Balaton-parton. Az eseményen részt vett Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is. A jármű funkcióit Szombathelyi Tamás, a gyártó cég leányvállalatának üzletágvezetője ismertette.

A Park Ranger típusú jármű szeméttartállyal, hulladékszívó csővel, első és oldalkefe készlettel, valamint fűnyíró adapterrel, fűszegély-vágóval és tereprendező kiegészítővel is felszerelhető, így többféle feladat elvégzésére alkalmas. A legjobb ajánlat kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében történt, a bruttó 12,7 millió forintért megvásárolt járműre a szállító két év jótállási kötelezettséget vállalt.

Mint ismeretes: a „Sétányfejlesztés és közterületek megújítása a keszthelyi Balaton-part II. ütem” elnevezésű projektjét a Nyugat-dunántúli Operatív Program turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztését célzó pályázati kiírására dolgozta ki az önkormányzat. Megvalósítására 347,4 millió forint vissza nem térítendő, százszázalékos támogatást ítélt meg az irányító hatóság, melyhez a városnak nem kell önrészt biztosítania. A beruházás összhangban áll és szerves egészet alkot a területen tavaly megvalósult fejlesztéssel.

A projekt keretében a parti sétány tovább folytatódik a JAVSE kikötő mellett, a part és a kerékpárút között. Az Erzsébet királyné útja folytatásában a síneken túl található útszakasz is díszburkolatú sétány lesz, egészen a Balaton és Hullám szállók közötti térig, ahol egyesül a mólóra vezető úttal. Megújul a strandhoz vezető, a pavilonsor előtti sétány is. Emellett több szabadidős létesítmény szolgálja majd a terület szezonon kívüli jobb kihasználtságát. Az Erzsébet királyné sétány mellett turisztikai központ épül, mely magába foglal kerékpáros pihenőt és információs pontot, bűnmegelőzési irodát, büfét és pelenkázásra is alkalmas vizesblokkot. A patinás szállók épületei mögött a Borbás Vince sétányig terjedő területen új funkciójú tér jön létre, egész évben elérhető, különböző rekreációt szolgáló funkciókkal. Itt kap helyet egy 20 méter átmérőjű, kör alakú műjégpálya, csiszolt beton felülettel, skate játékelemek, és egy interaktív elemekből kialakított vízi játékpark is.
A munkálatok várhatóan az idei szezont követően, szeptember elején kezdődnek, hogy a jövő évi szezonra már a megszépült Balaton-parttal fogadhassa a vendégeit Keszthely városa.

A beruházás több mint húszezer négyzetméternyi területet érint, melynek nagy része zöldterület-fejlesztés; az elöregedett növényzet cseréje mellett főként füvesítés szerepel a tervekben. Ezen területek karbantartására, valamint a sétányszakaszok takarítására jó szolgálatot tesz majd a most beszerzett eszköz. A gép a Gazdasági Ellátó Szervezet járműállományába kerül, hiszen a város többi zöldterületéhez és sportlétesítményéhez hasonlóan a Balaton-parti részt is a GESZ tartja karban.