Ünnepi Könyvhét: író-olvasó találkozóval kezdődött a rendezvény

2024. június 13. (csütörtök)

Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, amely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen. Az irodalomra, az olvasásra fókuszáló programsorozat szerdától szombatig kínál kulturális eseményeket az érdeklődők számára.

Az olvasás és a könyvek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az olvasás nem csupán kikapcsolódás, hanem egyben a gondolkodás fejlesztésének, a kreativitás serkentésének és az empátia növelésének eszköze is. Az Ünnepi Könyvhét is erre hívja fel a figyelmet. A keszthelyi nyitórendezvényre Papp Endre író, irodalomtörténész, a “Hitel” folyóirat főszerkesztője fogadta el a meghívást. Így vélekedett az irodalom mai helyzetéről: „A rendszerváltozás után a kultúra ismét áru lett – az irodalom is, és rögtön rá kellett ébredniük a könyvkiadóknak és az íróknak is, hogy nagyon nehéz eladni a kortárs magyar irodalmat. Illetve hát ez is két részre oszlik: ugye van a lektűr, a szórakoztató irodalom, vagy népszerű irodalom, mondjuk ilyen szép néven, az talán könnyebb, annak ma is van közössége. A magasabb irodalom, annak viszont egy-kétezer ember a közönsége.”

Papp Endre a néhány hónappal ezelőtt megjelent legújabb könyvét, az “Egy mizantróp aggályai” című esszé- és tanulmánykötetét is elhozta a találkozóra. Szemes Péter irodalomtörténész moderálta a beszélgetést. Az Ünnepi Könyvhét az egyik legjelentősebb irodalmi rendezvény, amelynek célja, hogy elősegítse az olvasás népszerűsítését, közelebb hozza az alkotókat és az olvasókat egymáshoz. Egykor könnyebb volt a helyzete a kortárs íróknak, költőknek. Ezt Szemes Péter is megerősítette: „Az irodalom, mint megélhetés, az inkább a rendszerváltozás előtti időszakban volt jellemző. Azért akkor a kiadók, a szerkesztőségek sokkal komolyabb honoráriumokat tudtak fizetni. Voltak főállású szerkesztők, ma ez már nagyon ritka. A „Hitel” egyébként egy ritka kivétel, mert az ő szerkesztőik főállásúak, tehát ők, hogy is mondjam, hivatásszerűen foglalkozhatnak irodalommal.”

A rendezvény az érdeklődőket évről évre gazdag programokkal várja, amelyeken keresztül az irodalom és a könyvkultúra széles spektrumát ismerhetik meg. Idén az író-olvasó találkozón kívül a Helikon könyvesbolt könyvvására és dedikáló írók is várták a közönséget. Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes elmondta: „A dedikáló írókhoz a könyvtár kiadásában megjelenő két kötet szerzőjét hívtuk meg: Németh István Péter költőt és Csire Sándor költőt; illetve a keszthelyi és hévízi diákantológia alkotóit, ahol találunk prózaírót, költőt, illetve grafikust is.”

Az Ünnepi Könyvhét rávilágít: az irodalom hidat képez múlt és jelen között, kultúrákat kapcsol össze és lehetőséget ad arra, hogy mélyebben megértsük a világot és benne önmagunkat.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

Képek