Üres a kassza – Keszthely városa nyújt átmeneti kölcsönt a kastélynak

2011. június 8. (szerda)

Gyorssegélyként Keszthely város polgármestere ad hárommillió forint kölcsönt a Helikon Kastélymúzeumnak, hogy a mintegy 170 munkavállaló június 3-a óta esedékes bérét ki tudják fizetni. A hónap elején leváltott igazgató üres kasszával adta át az intézményt utódjának.

Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: mintegy 170 ott dolgozó ember és családjuk sorsa forgott veszélyben, ezt semmiképpen sem nézhette tétlenül a város. Bár Keszthely költségvetése szorosra tervezett, erre a célra mégis mozgósítja a szükséges pénzt az önkormányzat.

Dr. Czoma László volt igazgató is elismerte nyilatkozataiban, hogy a Festetics kastély egy ideje gazdasági nehézségekkel küzd, bár a likviditási gondokat időről időre sikerült valahogy áthidalniuk.
A felmerült problémák miatt a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részletesen átvizsgálta az intézmény gazdálkodását, és az ellenőrzés eredményeként végül igazgatóváltásról döntött. Menedzser szemléletű, válságkezelésben, gazdasági racionalizálásban jártas személyt kívántak kinevezni, aki a jelenlegi problémákon gyorsan átlendíti a kastélyt.

Pálinkás Róbert, az intézmény új vezetője, a felügyelőbizottság korábbi tagja elmondta: az előző igazgató kiürítette a kasszát és felmondta a kft. hitelszerződését. „Az új folyószámlahitel-szerződés megkötését azonnal elindítottam, de 2-4 hetet is igénybe vehet ennek átfutása. Ezért is örültem nagyon Ruzsics Ferenc polgármester úr felajánlásának, hogy a kastély segítségére siet az elődöm által hátrahagyott károk mérséklésében, a dolgozók munkabérének mielőbbi kifizetésében” – tájékoztatott Pálinkás Róbert.

Ruzsics Ferenc polgármester hozzátette: sajnálatosnak tartja, hogy Dr. Czoma László vélhetően személyes indíttatásból, szándékosan akart akadályokat gördíteni az őt váltó igazgató útjába, ám átgondolatlan tettével ehelyett az érintett családokat hozta kellemetlen helyzetbe.

A városvezetés gyors reagálásának eredményeként a hárommillió forintos, visszatérítendő támogatás segítségével a mai napon a májusi munkabéreket az intézmény ki tudta fizetni minden dolgozójának.

Kapcsolódó írások:
A Festetics kastély első ízben a Múzeumok Éjszakáján
A Festetics kastély kitárja kapuit a keszthelyiek előtt
Pálinkás Róbert a kastélymúzeum élén