Út a zenéhez

2019. december 7. (szombat)

A 2019. év utolsó komolyzenei előadását tartotta meg Károly Róbert a Balaton Színházban. Az Út a zenéhez című sorozat 18. előadása Bartók Béla egyéni modern magyar világzene eszméjét boncolgatta,benne Strausz,Liszt és különböző népzenék hatásával.
Wolfgang Amadeus Mozart két felvonásos operáját,a Don Giovannit hallgatták meg az Út a zenéhez előadás kezdetén a résztvevők. A Dr. Károly Róbert zeneszerző,karnagy által elindított zeneértésen alapuló előadások nagyon népszerűek. Zenehallgatással és műelemzéssel viszik közel a zeneszerzők darabjait a közönséghez, így könnyebb a mű megértése is. Az ismert karmester,zeneszerző, aki az Amerikai Egyesült Államoktól,Bagdadig mindenhol dirigált és tanított zeneigazgatóként és karigazgatóként,fontosnak tartja a komolyzene megértését. Ezért indította el a komolyzenei előadássorozatot.

„Hitem és az én művészetem is tulajdonképpen az,hogy a zene tulajdonképpen egy nagyon-nagyon fontos kiegészítő kommunikációja az emberiségnek, amely olyat tud amit a szöveg nem tud. Tehát a szavak mögötti, gondolatok mögötti érzelmi hatásokat és mondanivalót-mert az érzelmeknek is van mondanivalója –sőt azok nagyon makacsak,azt szokták mondani perszeverálnak. Az érzelmek perszeverálnak, makacsok. Nagyon fontos főleg a cselekvéseinek az indítékaiban.” – mondta Károly Róbert zeneszerző, karnagy.

A zeneértés, zeneismeret előadásaira a térségből érkeznek zenekedvelők. Többen a kezdetektől tagjai a komolyzene iránt érdeklődő csoportnak. Nagy Attila Tapolcáról utazik Károly Róbert előadásaira.

„Én szeretem a zenét. Soha nem tanultam zenét,opera rajongó vagyok. Szerettem volna megérteni a kezdetektől fogva hogy alakult ki a klasszikus zene, mi a zenének a szerkezete,mi a szimbolikája s professzor úrnak az előadásából ez kiderül.” – mondta Nagy Attila.

A komolyzene széles skáláját dolgozza fel az előadás sorozat . A tizennyolcadik Út a zenéhez előadáson Bartók Béla életét és munkásságára ható zenei irányzatokat, népzene ismerhette meg a közönség. Így Európa nagy zeneszerzői,mint Liszt,Strassz bartóki harását is.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6642-ut-a-zenehez?fbclid=IwAR25jEcFqW6dLf3I_73ZQgJVKcEDm8tP1TDMe_Dk9A0BmW5d5L8VwZPJuYs