Utcaseprő autót vásárolt Keszthely

2020. szeptember 17. (csütörtök)

A nem egész 12 millió forintos költséggel vásárolt és üzembe állított munkagépre már nagy szükség volt, a GESZ által korábban használt ilyen jármű üzemeltetése már nem volt gazdaságos. A jármű tegnapi bemutatóján elhangzott, a városvezetés kiemelt figyelmet kíván fordítani a település rendezettségére.

Szerdán már munkába is állt Keszthely új utcaseprő autója. A Németországból beszerzett munkagép az útszegélyeket és az utat is takarítja, seprűvel, has- és oldalkefékkel van ellátva. A szerkezet locsolja a tisztítandó felületet, így pormentesen üzemel. Az önkormányzat által biztosított forrásból a GESZ szerezte be és honosította a járművet. A szakemberek szerint már nagy szükség volt a beruházásra.

„A városnak elengedhetetlenül fontos ez a gép, sőt, már korábban is meg kellett volna talán ezt lépnünk, ugyanis az előző gépünknek – ami már nem hadra fogható – nem volt gazdaságos a felújítása, így kényszerhelyzetbe került a város, mert nem volt söprűs autója. Bérelni is lehetett volna, viszont olyan horribilis összegeket kérnek bérleti díjként, hogy az nem gazdaságos” – nyilatkozta Horváth Ferenc, a GESZ zöldterületi vezetője.

A járművet kedden mutatták be, a beszerzése és honosítása közel 12 millió forint volt. A speciális, jobbkormányos munkagép egy Mercedes motorral van felszerelve, ez üzemelteti a seprő-berendezéseket és a porszívóját, mellyel saját tartályába gyűjt a szemetet a seprőkocsi.

Keszthely polgármestere elmondta, az önkormányzati ciklus elején egyértelmű irányként határoztak meg több célt, köztük azt is, hogy a város rendezett legyen. Nagy Bálint kifejtette, a járvány okozta helyzet sem írhatta felül e célkitűzést: „Sajnos igaz az, hogy a koronavírus járvány miatt nagyon nehéz gazdasági helyzetbe kerültek az önkormányzatok, ez Keszthelyen sincsen sajnos másképp. Vannak természetesen olyan tételek, amikre mondhattuk azt, hogy nem fogjuk az idei évben beszerezni – látva a költségvetés állapotát. Nagyon sok ilyen tételt állítottam le még a tavasz legelején, amikor a koronavírus elindult itt Magyarországon, illetve Keszthelyen is. De vannak olyan tételek, amiből nem engedhetünk és nem is engedünk, a mögöttem látható utcaseprő autó az ilyen.”

A jármű meghatározott útvonalterv szerint fog haladni a városban. A GESZ munkatársai elmondták, hogy elsősorban a hajnali és esti órákban üzemel a jármű. Ennek oka, hogy ekkor csekélyebb a forgalom és kevesebb a parkoló autó, amik nehezítenék az utak, szegélyek tisztítását.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7414-utcasepro-autot-vasarolt-keszthely