Útközben a reformáció

2017. október 17. (kedd)

Útközben a reformáció

A reformáció 500 éves évfordulója alkalmából számos programot rendeznek országszerte, természetesen Keszthelyen is. A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület egy beszélgetéssorozatot indított el az élet különböző területeinek kapcsolatáról. Az egyházkerület hat egyházmegyéjében egy-egy alkalommal Luther Márton – a protestáns reformáció szellemi atyjának asztali beszélgetéseit felidézve rendezik a fórumokat. Keszthelyen az egyház és az állam kapcsolata volt terítéken pénteken a Balaton Színházban.

Neves közéleti személyiségek részvételével zajlott a fórumbeszélgetés. Széles Sándor kormánymegbízott és Csepregi András evangélikus lelkész az egyház és az állam kapcsolatát boncolgatta Galambos Ádám teológus moderálásával. A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület mindig más témában a hat egyházmegyében egy-egy ilyen programot szervezett.

„Akkor és most jelleggel, akkor és most is aktuális témákat igyekszik újragombolni, vagy rágombolni egy mostani kabátot erre a témára. Olyan embereket igyekszünk megszólítani, akik nem feltétlenül azonos véleménnyel ülnek egy asztalhoz, viszont Luther asztali beszélgetéseinek az atmoszféráját próbáljuk egy kicsit közvetlenségében és tartalmában is visszahozni ebben a fórumbeszélgetés sorozatban” – mondta el Szücs Péter Pál, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalának munkatársa.

A programsorozat apropója a reformáció 500 éves évfordulója. Az egyházújítás kapcsán az egyházkerület püspöke elmondta, a két testvéregyház – a református és az evangélikus – egymást támogatva élte nehéz történelmét. Szemerei János hozzátette, az egész európai kultúrának sokat adott a reformáció.

„Amit fontos elmondani az 500 éves jubileum kapcsán, hogy a reformációt, mint történelmi eseményt nem csak azért tartjuk nagyra, mert nagyon sokat adott az európai kultúrának, az európai egyházaknak, hanem azért is mert egy olyan fajta megújulási mozgalmat indított el, ami nem csak azokra hatott, akik ebben részt vettek, hanem azokra is akik nem” – nyilatkozta az egyházkerület püspöke.

Egészen novemberig rendeznek még a reformációhoz kapcsolódó programokat Keszthelyen. Többek közt emléktáblát avatnak, emlékfát ültetnek, de koncertet is szerveznek. Bővebb információ erről a Balaton Színház és a Keszthelyi Televízió honlapján található.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8282/utkozben-a-reformacio/