Vad madarak testközelből

2018. január 17. (szerda)

Sólymokkal, ölyvekkel és egy sassal is testközelből megismerkedhettek, akik részt vettek szombaton a solymász nyílt napon. A Keszthely és Gyenesdiás határán lévő területen vadászkutyák is segítették a solymászok munkáját, akik a program végén egy fácánkakassal zárták a vadászatot. A szervezők szeretnének hagyományt teremteni a rendezvényből.
A programot a Vadászati Múzeum és a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendje szervezte azzal a céllal, hogy az érdeklődők testközelből is megismerkedhessenek ezzel az ősi vadászati móddal. A rendezvényre az ország másik feléből is érkeztek érdeklődők.

„Szegedről érkeztem a párommal. Nagyon jól éreztük magunkat, Lóki György úrral ismerjük egymást már régebbről, és ő invitált. Én kutyás vagyok, és nagyon kíváncsi voltam, hogy a vadászkutyák és a solymászok hogyan tudnak együtt működni.” – mondta az egyik résztvevő, Hajnal Gyöngyi.

A solymászat legalább 4000 éves múltra tekint vissza, és nagyon sok munkát illetve szakértelmet igényel a madarak betanítása. Ennek a vadászati formának az a lényege, hogy az idomított madár szabadon repül, és vad zsákmányt ejt a maga természetes módján. A solymászat ma már a hölgyek körében is egyre népszerűbb.

„Én négy éve ismerkedtem meg a solymászattal. Én azt hittem, hogy ezt nem igazán lehet így normális embernek művelni. Krekál Zoltánnak láttam – aki a ma napon is látható volt – egy bemutatóját, és én ott szerelembe estem. Addig mentem, addig kutattam, amíg nem találtam magamnak egy mestert. Nem csak egy mestert találtam, hanem egy egész egyesületet. Mindenki nagyon kedves volt, azonnal segítettek. Két éven keresztül, folyamatos tanulás után ő az én első madaram. ” – mesélte Kócsó Nikolett, solymász.

A programon vadászkutyák is részt vettek, az ő feladatuk volt felhajtani a vadat, amelyre a madarak rárepülhettek. A program egyik fontos célja volt a hagyományőrzés és az identitás erősítése is. A vadászaton egy fácánkakast sikerült ejteni, az elismert solymász, Lóki György szerint azonban nem a zsákmány mennyisége a fontos, hanem ember és madár közös munkája.

„Ahogy mondani szoktam, a solymászat, ha legalább annyi madárral jövünk be, mind amennyivel elmentünk, akkor eredményes. Ennek a kritériumnak most megfeleltünk. Egy nagyon kellemes vadásznapot töltöttünk el a meghívott vendégeinkkel és solymász barátainkkal. Eredményesek is voltunk, és jól mutatjuk azt, hogy a solymászat nem egy zsákmányorientált, nem egy húsvadászat, hanem az élmény, az együtt töltött percek, a madarakkal eltöltött munka, a kutyák és a madarak és az emberek tevékenységének az összhangja adja a valódi értékét.” – tájékoztatott Lóki György, a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendjének elnöke.

Az első solymász nyílt nap végén a résztvevők egy vacsora keretein belül értékelték a napot. A szervezők a jövőben is tervezik hasonló programok szervezését akár helyi, akár regionális szinten.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8482/vad-madarak-testkozelbol/