Vadászati iskola Keszthelyen

2015. március 12. (csütörtök)

2014-től kötelező tanfolyamon részt venni a vadászvizsgát megelőzően. A Vidékfejlesztési Minisztérium régen várt döntését a szakma örömmel vette. Zala megyében Keszthelyen, a Vadászati Múzeum oktatásán lehet felkészülni a leendő vadászoknak.

A gyakorlatra nagy hangsúlyt fektető tanfolyam a múzeum mellett a BEFAG gyenesdiási lőterén, a Bakonyerdő és a Gazdász Vadásztársaság vadászterületein zajlik. A most indult kurzusra tizenhatan jelentkeztek Zala megye több pontjáról.

„Föl!” – hangzik el a leendő vadásztól és máris eldördül a sörétes puska a korong irányába. Ezzel a fegyvernemmel összesen tizenöt lehetősége van a vizsgázóknak, hogy hat lövés célba találjon. A lőtéren és a vadászatban a legfontosabb a biztonság. Szigorú szabályok szerint lehet kézbe venni a fegyvert és a lőszert. Mindig meg kell győződni a puska töltetlenségéről és épségéről. A sörétes mellett golyós fegyverrel kell lőnie a tanulóknak. Az ötven méterre álló céltáblán egy gyakorló mellett három értékelt lövést adhatnak le. A vadászati iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlatra. A leendő vadászok megismerkednek a fegyver- és lőszertípusokkal is.

2014 évtől állami vadászvizsgára csak azok jelentkezhetnek, akik a vadászvizsgát megelőző tanfolyamot elvégezték. Korábban nem volt ez kötelező, önerőből is fel lehetett készülni. Sajnos több beazonosíthatatlan szervezet és magánszemély hirdetett oktatást, aminek a színvonala megkérdőjelezhető volt.

Zala megyében a keszthelyi Vadászati Múzeum igazgatóját, Tóth Csabát kérte fel a kamara és a vadászszövetség az iskola elindítására és vezetésére. Az elméleti oktatások a múzeumban zajlanak és olyan témaköröket érintenek, mint például a vadászható és védett állatfajok, vadbiológia,a természetvédelem jogi rendelkezései,trófeabírálat, fegyverismeret.

Az iskolát vezető Tóth Csaba nyolc évig oktatott vadbiológiát a Pannon Egyetemen és tizenegy éve oktat vadász vizsgára felkészítő tanfolyamon, valamint évekig tagja volt az állami vadászvizsga bizottságnak. Mellette olyan személyek oktatnak, mint Keczeli Zoltán Európa-bajnok mesteredző, vagy Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Vadászati-halászati Osztályának vezetője. A március elején indult tanfolyam várhatóan májusban fejeződik be.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)