Válogatás a Balatoni Múzeum gyűjteményéből

2023. október 27. (péntek)

Megjelent a Balatoni Múzeum jubileumi kötete. A 125 esztendő, 125 műtárgy című könyv elsősorban a nagyközönségnek mutatja be az intézmény gyűjteményének legjelentősebb és legérdekesebb darabjait. A kiadványban a kiállítóhely elmúlt 125 évéről is olvashatnak az érdeklődők.

A könyv a Balatoni Múzeum gyűjteményéből válogat. Az intézménynek több mint félmillió műtárgy van a birtokában, ennek egy kis szeletét ismerhetik meg az érdeklődők. A régészet, a néprajz és a helytörténet is megelevenedik, de a könyvtár és a képeslapgyűjtemény legérdekesebb darabjait is az olvasók elé tárják. A kötet összeállításán hónapokig dolgoztak a múzeum munkatársai, a kiadvány pedig egy igényesen szerkesztett, a szakma által is használható könyv lett.

„A múzeum alapításának 125 éves jubileumára készült azzal a céllal, hogy felidézze a múzeum múltját, bemutassa a múzeum történetét, a gyűjtemények történetét, és egy kicsit a jelent is felvázolja. Mindenképpen érdemes kézbe venni, nagyon szép a kötet, a nyomdai kivitele is nagyon szép, nagyon szépek az illusztrációk, és látszik, hogy a közreműködő kollégák tudásuk legjavát adták bele, amikor ezt szerkesztették meg írták.” – mondta Dr. Bilkei Irén, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának címzetes igazgatója.

Hasonló könyv megjelentetésének ötlete már a korábbiakban is felmerült. A 125 éves jubileum azonban jó alkalmat adott arra, hogy összefoglalják a múzeum múltját. A szerkesztésben közreműködtek az intézmény jelenlegi és korábbi munkatársai is, így például Petánovics Katalin, Müller Róbert vagy Gyanó Szilvia. A bemutatón Manninger Jenő, Keszthely polgármestere kiemelte, az évtizedek során nagyon sokat fejlődött a múzeum, és különösen nagy érték, hogy ez könyv formájában is megjelenik. A kiadvány hiánypótló alkotás.

„Eleve volt egy igény a közönségben, a látogatóinkban, hogy legyen a múzeumról egy kiadvány. Ezt összekötöttük azzal, hogy a jubileumra egy minőségi, magas színvonalú kötetet szerettünk volna bemutatni. Úgy gondoltuk, hogy akkor legyen egy olyan kiadvány, amely nem csak a múzeum történetét, gyűjteményeit mutatja be, hanem még mellett 125 darab olyan tárgyat is, amely kicsit a Balatoni Múzeumra, kicsit a Balaton térségére jellemző, egyedi, nagy értéket képvisel, büszkék lehetünk rá, hogy ezt megnézheti a nagyközönség.” – tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A 125 esztendő, 125 műtárgy című kötetet Lovassy Sándor születésének 168. évfordulóján mutatták be. Elhangzott, nélküle nem valósulhatott volna meg a jubileum, hiszen a múzeum egyik alapítójaként szívén viselte az intézmény sorsát.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek