Valótlan álhírben járatják le Keszthely városát

2014. június 27. (péntek)

Az elmúlt napokban elárasztották a médiát a kaukázusi medvetalppal kapcsolatos álhírek, melyek Keszthely városát rossz színben tüntetik fel. Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere nyomatékosan kijelenti, hogy egyáltalán nincs ezzel kapcsolatos veszély a városban, a híradások valótlan információt tartalmaznak, és az önkormányzat hitelrontásért pert tervez indítani a rémhír kitalálója ellen.

A polgármester elmondta: Keszthelyen egyetlen területen, a Pannon Egyetem Georgikon Karának külterületi telephelyén található kaukázusi medvetalp, mert a mezőgazdaságtudományi egyetem a hatvanas években kísérletezett a növénnyel. A körülbelül két kilométer átmérőjű, jól behatárolható, a várostól távolabb eső helyen az egyetem munkatársai rendszeresen irtják a veszélyes gyomnövényt, így az biztosan nem érintkezhet a lakosokkal és turistákkal. A városban más helyen nem hogy tömegesen, de elvétve sem fordul elő a kaukázusi medvetalp.

– Nyomatékosan megkérem a keszthelyieket, hogy legalább ők ne terjesszék, ne osszák meg közösségi oldalakon az álhírt, hiszen a saját városuknak ártanak vele – hangsúlyozta Ruzsics Ferenc. – Egész évben sokat dolgozunk azért, hogy a turistákat Keszthelyre csalogassuk, és ők a lehető legjobban érezzék itt magukat. Egy idegenforgalomból élő város számára egy ilyen rémhír elterjedése katasztrofális következményekkel járhat.

A város polgármestere felháborítónak tartja, hogy bármiféle utánajárás, informálódás nélkül kiadható egy ilyen valótlanságokat tartalmazó tájékoztató, mely aztán – a negatív hírekre jellemző gyorsasággal – elterjed a médiában, és szintén alapos tájékozódás nélkül átveszik különböző orgánumok.
Keszthely Város Önkormányzata megfontolja, hogy hitelrontásért kártérítési pert indít a felelősök ellen.