Válságkezelés más módon

2009. december 26. (szombat)

Az országos költségvetés megszavazásával kellemetlen csomagot kaptak az önkormányzatok karácsonyi ajándékként. Az ünnepek és az év vége közeledtével Ruzsics Ferenc polgármesterrel beszélgettünk az eltelt időszakról és a jövő keszthelyi terveiről.

– Minden eddiginél keményebb év elé nézünk. A most következő drasztikus elvonásokat már nem lehet pusztán takarékoskodással átvészelni. Minden nehézség ellenére is tudnunk kell azonban olyan előremutató beruházásokat megvalósítani, amelyek munkahelyeket teremtenek a térségben, és fellendítik az idegenforgalmat.
– Az előző három év alatt rendbe hoztuk a város pénzügyeit, racionalizáltuk az intézményi működést, lefaragtuk a felesleges kiadásokat. Széllel szemben harcoltunk eddig is, de a nemrég elfogadott országos büdzsé egy újabb hatalmas arculcsapás volt kivétel nélkül minden önkormányzat számára.

– Keszthelyt illetően milyen konkrét összegelvonásról beszélhetünk?
– Keszthelynek, kistérségi központ lévén, kiterjedt intézményhálózata van, amelynek fenntartása évről évre nehezebb. Előreláthatólag 400 millió forint hiányzik a kórház működéséhez jövőre – itt újra el kell mondanom, hogy egy térségi intézményről van szó. Az oktatási rendszerünk az előzetes számítások szerint csaknem ötvenmillió forinttal sínyli meg az elvonásokat. Nyilván e területeknek elsőbbséget kell élvezniük; nemcsak azért, mert kötelezően ellátandó feladatok, hanem mert az egészségügy és az oktatás olyan szolgáltatás, amelynek a színvonalát a végsőkig fenn kell tartani, hiszen a jövőnk múlik rajta. Megfelelő oktatás nélkül drasztikusan csökken egy település lakossága, a kórház megszűnésével a lakossági ellátás hiányán túl a helyi idegenforgalom is padlóra kerülne. Minden más feladat finanszírozása csak ezek után következhet. És hosszú a lista, amire kellene, érdemes lenne költeni. A költségvetési koncepció jelenlegi állása szerint két és fél milliárd forint hiányzik a nyolcmilliárdos büdzséből; ezt kell lefaragnunk egy elfogadható szintre – és emellett fejlesztéseket megvalósítani. Sajnos hitelfelvétel nélkül nem úszhatjuk meg. Úgy gondoljuk azonban, hogy a fejlesztésekre felvett hitel valójában befektetés a jövőbe.
– A kormányintézkedések számos olyan negatív tendenciát is elindítanak, amelyek azonnal nem éreztetik hatásukat, ám később végzetesek lehetnek. Ilyen például az idegenforgalmi adó után járó támogatás felére csökkentése. Keszthelynek ez több mint 60 millió forintos kiesést jelent jövőre, amit a turizmus fejlesztésére fordíthatott volna. Ilyen az üdülési csekk megadóztatása, ami a válság által amúgy is sújtott ágazatra még egy csapást mér, mivel a belföldi turizmust gyakorlatilag ellehetetleníti. De persze hol lesznek már akkor azok, akik ezt a döntést meghozták…

– Mit tehet a város, hogy enyhítse a károkat?
– Igyekszünk nem megadni magunkat, nem hagyjuk, hogy a kormány véghezvigye a pusztítást. Ahol lehet, próbálunk fejleszteni, és ehhez minél jelentősebb uniós támogatást igénybe venni. Ilyen például a belváros megújítása, a Balaton-part fejlesztése vagy a színház további bővítése. Felelősséget érzünk a keszthelyiekért, a lakosságért és a vállalkozókért egyaránt, és szeretnénk, hogy magukénak érezzék ezt a várost, szeressenek itt élni, dolgozni. A változások az ő érdekeiket szolgálják, és ahhoz, hogy a fejlesztéseket mindenki elfogadja, közösen kell építenünk a jövőt. Mi legjobb tudásunk szerint azon dolgozunk, hogy a város szekerét előrelendítsük, de sajnos egyre nagyobb a sár a kerekek alatt. A mai időkben minden eddiginél nagyobb szükség van az összetartásra, a közös cselekvésre, az egységre. Különösen most, karácsony szent ünnepének közeledtével értékelődik fel ennek jelentősége. Embernek maradni, őrizni értékeinket és odafigyelni egymásra a nehéz időkben is – mindannyiunknak ezt kell tennünk. A karácsony meghitt időszakában pihenjük ki az eltelt év fáradalmait, töltekezzünk fel békességgel, hogy aztán újult erővel indulhassunk harcba közös jövőnkért. Ezúton is békés, áldott ünnepeket kívánok Keszthely és a térség minden polgárának.

(forrás: Monitor www.monitormagazin.hu)