Változatos olvasmányok a Nyugat-balatoni Kalendáriumban

2023. december 8. (péntek)
KesztHelyi identitás
Megjelent a kilencedik Nyugat-balatoni Kalendárium. Az olvasók ezúttal is változatos témákkal találkozhatnak a kötet lapjain. Természetesen központi szerepet kap a Balaton, de Keszthely épületeiről és a környék rendezvényeiről is lehet olvasni. A kalendáriumot ezúttal is a Fejér György Városi Könyvtárban mutatták be.

Tizenkilenc szerző írásait olvashatják az érdeklődők a kötet lapjain. Sokan közülük már évek óta oszlopos tagjai annak az íróközösségnek, amely zászlajára tűzte a nyugat-balatoni értékek bemutatását. A dokumentumírások mellett ezúttal is olvashat irodalmi alkotásokat az, aki a kezébe veszi a kötetet.

„Ez alkalommal Simon Istvánról emlékezhettem meg. Hiszen ennek a vidéknek a költője, Keszthely Sümeg közötti Bazsiban született, és a jelen számban szereplő verselemzésem éppen keszthelyi vonatkozású. Simon István fiatalkorában, amikor itt volt a vendégfogadóból kialakított kocsmában – akkor még nem volt a híres szálloda éppen – írt egy verset Csokonai Vitéz Mihályról.” – mondta Németh István Péter a kalendárium egyik szerzője.

A Nyugat-balatoni Kalendáriumban jellemzően keszthelyi vagy környékbeli szerzők alkotásait lehet olvasni. Közös jellemzőjük, hogy mindannyian szívügyüknek tekintik a Balaton nyugati csücskét, és céljuk a régió értékeinek megőrzése és továbbadása. A kötetben Góth László, a Debreceni Egyetem nyugalmazott professzora a Dervalics-Boér villáról értekezik.

„Ez különösen azért is volt számomra emlékezetes, mert egy szép régi épület napjainkban, és az ’50-es évek elején – ’55-’56-ban – unokatestvérem kapott ott lakást és sokat jártam oda, azért ismerem. Most láttam egy szép képet róla a ’910-es évekből, azt hiszem ’912-ben jelent meg az a képeslap, és utána kezdtem elbogozgatni, hogy ki volt a tulajdonos.” – tájékoztatott egy másik szerző, a Debreceni Egyetem nyugalmazott professzora, Góth László.

A 2024-es kalendárium témái között szerepel a Balaton vízminősége, Lady Mary Hamilton, Bródy János és Koncz Zsuzsa balatongyöröki találkozása, valamint az Örvényeshegy és a Margófesztivál. A szerkesztők igyekeznek a régió természeti, épített és kulturális értékeit valamint jeles személyeit bemutatni.

„Ebben az évben ha csak azt mondom, hogy ott volt Zalacsányban az Örvényesvölgy. Al Di Meola, a világ legjobb gitárosa eljött Zalába, ez valami csodaszámba megy. A Margófeszt is, ami Szentgyörgyváron. Én most nem azokról a falunapokról, amiről néha-néha kicsit pejoratívan is szoktak beszélni, nem azokról beszélek, hanem tényleg. Itt volt a KeszthelyFest, Gyenesen amilyen rendezvények voltak, tényleg nívósak.” – emelte ki Papp Péter, a Nyugat-balatoni Kalendárium szerkesztője.

A kalendárium szerkesztőbizottsága bízik abban, hogy mindenki talál magának értékes és élvezetes olvasnivalót a 2024-es kötetben is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek