15. Keszthelyi Táncpanoráma

2017. szeptember 25. (hétfő)

A magyar táncművészet kincsei Keszthelyen

Változatos programok a 15. Táncpanorámán

Balett, néptánc és fotókiállítás is színesítette a 15. Keszthelyi Táncpanoráma programját. A Balaton Színház átadásával egy időben létrejött rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a keszthelyi közönségnek a magyar táncművészet kincseit. Az előadások idén is nagy érdeklődésre tartottak számot.
Hogyan lesz egy egyszerű lépésből bonyolult koreográfia? – erre kereste a választ Lakatos János, aki tanítványaival tartott táncbemutatót a Fő téren. A programon az érdeklődők beleshettek egy koreográfia elkészülésébe, és rácsodálkozhattak a Táncművészeti Egyetem végzős hallgatóinak a tudására is.

„Nagyon gyors tüzelésű tánctanulás folyt tulajdonképpen, amiben ötvöztük a modern tánc technikai elemeit. Lementünk a földre, kitartottunk bizonyos klasszikus pozíciókat, nagyon sok rotációt, nagyon sok felsőtestet, karokat használtunk, irányokat váltottunk, ugrottunk.” – számolt be a programról a koreográfus.

Lakatos János több programmal is megörvendeztette a közönséget az idei Táncpanorámán. A Simándy teremben nyílt kiállításán a közönség a táncosok mindennapjaiba is beleshet, de különleges helyszíneken készült fotókat is láthatnak. Emellett egy előadást is hallgathattak Tánc és egészség címmel.

A Győri Balett két koreográfiával is készült Keszthelyre. A pénteki előadás első részében a mindennapi életet befolyásoló belső hangokat keltették életre a táncosok. A darab főként érzéseket és gondolatokat kíván közvetíteni a néző felé. Az este második felében Kodály Zoltán zeneműveire álmodott koreográfiát Velekei László. A 2012-es Kodály-évre az eredeti előadást kibővítették és Romance címmel játsszák ma is.

„Igazából a társas kapcsolatokról és az emberi értékekről szól. Picit az elmúlásról és az újrakezdésről, és ennek az egyvelege. Nagyon fontos volt számomra, hogy Kodály előtt tudjak méltón emlékezni a darabban. Olyan műveket tudjak használni,a mi mindenképpen közvetíti azt az érzelmet, amivel akartam feltölteni, és szerencsés vagyok, mert végtelen a tárház.” – mondta az együttes művészeti vezetője.

Szombaton este a Duna Művészegyüttes zárta a programok sorát. Az Örökkön örökké című koreográfia az élet örök körforgására szeretne rávilágítani. A közönség főként határokon túli, szerb, bolgár, török és román táncokkal ismerkedhetett, a Duna Művészegyüttes azonban szívesen keveri a néptáncot a klasszikus balett és a kortárs tánc elemeivel is.

„Az volt a koncepciónk, hogy egy olyan elképzelt, jövőbeli világot hozzunk létre, mintha valaki mondjuk 100 év múlva újra felfedezné ezt a csodálatos kultúrát, és megpróbálna ebből akkor valamit újra értelmezni, valamit újra fogalmazni. Tehát azért van egy picit ez a modernebb közeg, absztrakt az előadás, de nagyon látványosra próbáltuk meg csinálni.” – hangsúlyozta Juhász Zsolt, az együttes vezetője.

A 15. Táncpanorámán idén is több fellépő volt visszatérő vendég, így a közönség már ismerősökként köszönthette a táncosokat. A szervező Goldmark Károly Művelődési Központ és a Nemzeti Táncszínház 2017-ben igyekezett minden korosztály számára programot kínálni.

Forrás: Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8229/valtozatos-programok-a-15-tancpanoraman/