Változatos programok a KultUdvaron

2022. szeptember 21. (szerda)
KesztHelyi identitás

KultUdvar II címmel, változatos programokkal köszöntött be az ősz Keszthely kulturális életébe. A kétnapos esemény kapcsán a Keszthelyi Zsinagógában, a Fejér György Városi Könyvtárban, a Balaton Színházban és a Fő téren várták a téma iránt érdeklődő közönséget. Volt petanque bemutató, pódium beszélgetés, kézműves foglalkozás. Fellépett a Tekergő Bábszínház, a Móka Palota, a Szücsinger és Bardócz L. Csaba dalköltő.

Különleges helyszínen, a keszthelyi Zsinagógában tartottak koncerteket. Az atmoszféra, a hely hangulata nem csak a közönséget varázsolta el, hanem a zenészeket is. Fellépett a BB Jazzy Pop Duó, Varga Endre és Bódis Bettina adott zenés műsort.

Bódis Bettina – énekesnő, BB Jazzy Pop Duó: „Nagyon jól éreztem magam. Mindig különleges, ha egy templomban szólalhat meg egy koncert. Igyekeztünk olyan dalokat hozni, amiket mi is szeretünk játszani és az itteni közönségnek is abszolút befogadható. Megtalálni azt a hidat, ami összeköti a zenészt és a templomban lévő hallgatókat. Ilyenkor az embernek a lelke kicsit megemelkedik, amikor amikor ilyen helyszínen énekelhet.”

A Zsinagógát Rejtő Gábor, a Keszthelyi Izraelita Hitközség elnöke mutatta be az érdeklődőknek.

Rejtő Gábor – elnök, Keszthelyi Izraelita Hitközség: „Az ingó értékeket idehozták a zsinagógába. Több, mint száz zsidó ingatlan volt Keszthelyen, az ingókat idehozták, és innen hordta szét a lakosság. Ezt másképp nem lehet elmondani, törvénytelenül. Mikor szüleink, nagyszüleink hazajöttek, a lakásokba laktak, az ingó dolgok eltűntek. Volt ami megkerült, volt ami nem.”

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg.

https://tvkeszthely.hu/hirek/9589-valtozatos-programok-a-kultudvaron