Változik a lomtalanítás menete

2020. szeptember 10. (csütörtök)

Házhoz menő lomtalanítási rendszert vezet be az idei évtől a HUSZ Kft. Ennek értelmében azoknak, akik szeretnék igénybe venni a szolgáltatást, telefonon kell regisztrálniuk és időpontot egyeztetniük. A szakemberek és a város vezetése szerint így elkerülhető lesz a rendetlen városkép és a nem keszthelyi lakosok által behozott hulladék lerakása is.

A tavalyi évben még a megszokottak szerint, öt szombaton át zajlott a lomtalanítás Keszthelyen. A lakossági lomgyűjtésre bárki kipakolhatta azt a nagyméretű hulladékot, amely a szemétgyűjtő edényekbe nem fért bele. Ez a rendszer az idei évtől változik, most már csak kérésre érkezik az autó a családi házakhoz.

A változásokról kedden tartott sajtótájékoztatót a HUSZ Kft. ügyvezetője és Keszthely polgármestere. Nagy Bálint elmondta, a lomtalanítás ezen módja modernebb az eddigieknél, ugyanakkor elősegíti azt is, hogy ezen időszakban a kijelölt városrészekben ne alakuljon ki az elmúlt években tapasztalt felfordulás.

„Nagyon sok esetben ezekre a hetekre az adott városrészek eléggé rendezetlen képet mutattak egyrészt, másrészt pedig tapasztaltuk azt, és sajnos számszerűségében is nagyon sok olyan illegális hulladék érkezett Keszthely városába ezekben a hetekben, hónapokban más településekről, amiket máshonnan hordtak be ide. Nagyon sok esetben nem csak lomot, hanem egyéb, teljesen illegális hulladékot is. Sajnos, ahhoz, hogy ezt eltakarítsuk, ezt a keszthelyi emberek, a keszthelyi adófizetők pénzéből tudta megtenni korábban az önkormányzat.” – tájékoztatott Keszthely polgármestere.

A házhoz menő lomtalanítás szeptember 17-én veszi kezdetét, az első érintett városrész lakosai számára már zajlik a regisztráció. Kőrös László elmondta, ez a módszer több településen is sikerrel működik. A HUSZ Kft. ügyvezetője kifejtette, idén hat lomtalanítási körzet van, a lakosság számára pedig két hét áll rendelkezésre, hogy jelezzék az igényüket és időpontot egyeztessenek a hulladék elszállítására.

„Egy-egy körzet körülbelül két hét alatt fog lepörögni, azalatt a következő körzet készül fel és regisztrál be az ő számára nyitott regisztrációs időszakban. A lomtalanítást ilyen módon úgy tervezzük, hogy szeptember 17-től december 7-ig fog tartani. Reméljük, hogy el tudjuk kerülni, vagy legalábbis csökkenteni tudjuk azoknak az őrületes szeméthalmoknak, kupacoknak a számát, mennyiségét, amelyek feltételezhetően nem keszthelyi lakosoktól származnak.” – tette hozzá a HUSZ Kft. ügyvezetője.

A lomtalanítás során továbbra is tilos elektronikai hulladékot, építési, bontási törmeléket valamint veszélyes anyagokat kitenni. Ezeket a HUSZ munkatársai nem szállítják el. Társasházak esetében továbbra is megmarad a már megszokott konténeres megoldás, itt az időpontot a közös képviselővel egyeztetik a szakemberek. Lomtalanítást csak az kérhet, aki rendelkezik érvényes hulladékszállítási szerződéssel. Ugyanakkor a HUSZ Kft. felhívja a figyelmet arra, a lomot, valamint az elektronikai és zöldhulladékot továbbra is lehetőség van ingyenesen kivinni a KETÉH telepre keszthelyi lakosok számára lakcímkártya és érvényes szerződés felmutatásával.

A lomtalanítás regsiztrációs telefonszáma: 83/777-478

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7395-valtozik-a-lomtalanitas-menete