Van még kiadó lakás, de a kollégium is népszerű

2023. augusztus 18. (péntek)

Hamarosan kezdődik a tanulmányi időszak, a messzebbről érkező egyetemistáknak pár hét maradt arra, hogy szállást találjanak maguknak. Keszthelyen a Pethe Ferenc Kollégium megújulva fogadja a hallgatókat, több fejlesztés is végbement az elmúlt időszakban. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik nem jelezték igényüket a diákszállás iránt, több albérlet is kiadó a térségben.

A felsőoktatási tanulmányi év kezdete előtt, aki nem a kollégiumot választja, azok többsége albérletet keres. A vidéki egyetemi városokban 150-200 ezer forinthoz közelít egy átlagos albérlet havonta. A diákoknak ezek sok esetben magas összegek, ezért gyakori, hogy ketten vagy többen összeállva bérelnek ki egy lakást, megosztva ezzel a kiadással járó költségeket. Keszthelyen is van lehetőség kiadó ingatlan után kutatni, a leendőbeli lakók választhatnak az üres, valamint a bútorozott ideiglenes otthonok közül. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ingatlanpiacon most kínálati helyzet alakult ki, még mindig sok kiadó lakás érhető el.

Egyes ingatlanközvetítők tapasztalata szerint a balatoni térségben a tulajdonosok inkább rövid távra adják ki ingatlanjainkat. Jellemzően szeptember és május között. Éppen ezért az elmúlt években megfigyelhető az a tendencia, hogy a hallgatóknak inkább vásárolják a lakásokat, majd az egyetemi évek leteltével eladják azokat.”

Ezekben a hetekben kapják meg az értesítőket az érintett egyetemisták, hogy részesülnek-e kollégiumi ellátásban. A hallgatók szinte minden igényét kielégít a Pethe Ferenc Kollégium. A szobákhoz saját fürdő tartozik, ami szinte egyedülálló a hazai kollégiumokat tekintve. A panorámát is szeretik a fiatalok, hiszen a Balatonra, az egyetemi sportpályára és a Fenyves alléra néznek a szobák. A 420 férőhelyes intézménybe az összes elsőévest fel tudják venni a felsőbb évesek mellé. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek a különböző rekonstrukciós munkákra.

„Többek között a tetőnek a felújítását végeztük el az elmúlt időszakban, megújult az egyetemi szórakozóhely, a Bexi Club is egy új belsőteret kapott. Illetve a kollégiumnak a homlokzatán is folyamatosan dolgozunk és még tervben van az is, hogy itt a kollégiumnak a homlokzatán, ahogy beérünk, ott az erkélyeket is szeretnénk felújítani az őszi időszakban. Illetve a szobáknak a felújítása is folyamatosan halad. Illetve új szellőzőrendszert kapott még a kollégium.” – osztotta meg Dr. Szabó Péter a MATE Georgikon Campus általános campus főigazgató-helyettese.

Az elsőéveseket augusztus 31. és szeptember 2. között várják a Georgikon Campuson, ekkor rendezik a bulektábort, melynek végén lesz a tanévnyitó. Az őszi szemesztert összesen mintegy 1000 hallgató kezdi meg Keszthelyen.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek