Várhatóan sokan látogatják a temetőket már a hétvégén is

2023. október 25. (szerda)

Felkészülten várják a keszthelyi temetők a családtagokat, ismerősöket. A szokásoknak megfelelően hosszabbított nyitva tartás lesz az ünnepekkor. A rendőrség is fokozottan ellenőriz a sírkertek környékén, forgalmi rend-változásra is készülni kell már október 28-tól, szombattól.

Október elejétől zajlik a takarítás a temetőkben. Minden évben ilyenkor végzik el a zöldterületi munkákat. A VÜZ Kft. fontosnak tartja, hogy tiszta környezetben várják a sírok a hozzátartozókat. Idén az időjárási körülmények is lehetővé tették, hogy időben végezzenek, már csak az elszáradt ágakat kell elszállítani. A szerszámkészletet is feltöltötték már, így a megnövekedett látogatószám esetében sokkal többen tudják az itteni eszközökkel rendbe tenni a nyughelyeket. Már az ügyeleti telefonszámokat is kihelyezték. Mind a Szent Miklós, mind pedig a Szent Mihály temetőkben hosszabbított nyitva tartás lesz.

„Szombattól már ügyeletet tartunk mindkét temetőben, a Szent Mihály temetőben és itt a Szent Miklós temetőben is. Ez azt jelenti, hogy reggel 7 órától este 8-ig nyitva vannak a temetők. 1-jén majd hosszabban, akkor nem szoktuk bezárni addig, amíg hozzátartozók vannak a temetőkben.” – mondta el Havasi Irma temetkezési ágazatvezető.

Mindenszentekkor és halottak napján is fokozott ellenőrzést tart a rendőrség. Ilyenkor az értékekre is figyelni kell. A nagy tömeg miatt előfordulhatnak alkalmi lopások, ügyelni kell arra, hogy biztosan bezárjuk a gépjárműveket. A várhatóan megerősödő forgalom miatt fokozódik a balesetveszély. Az egyenruhások már szombattól jelen lesznek a temetők környékén.

„A megemlékezés időszakában a rendőrség fontosnak tartja a közlekedés szempontjából a forgalom segítését, terelését, a balesetek megelőzését. Illetve a bűncselekmények, úgy, mint a zsebtolvajlás, táskalopás, koszorúk lopása és egyéb vagyon elleni bűncselekmények megelőzését a temetőkön belül, illetve kívül a parkolóknál.” – emelte ki Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

A keszthely.hu oldalon is felhívják a figyelmet, hogy a város útjainak forgalma ilyenkor megsokszorozódik. Ez különösen az „Új Köztemető” előtti útszakaszon figyelhető meg. Minden évben visszatérő probléma, hogy a temető mellett kialakított parkolóhelyek gyorsan megtelnek, így többen a fasor útpadkáján állnak meg. Így azonban forgalmi akadály alakulhat ki. Ennek megelőzésére, a haladás gyorsítására, és a közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében október 28. 08:00 órától november 2. 08:00 óráig a fasort déli irányból északi irányba egyirányúsítják. Így a Szent Mihály temetőt a 71-es főútról lehet megközelíteni, távozni a Hévízi út irányába kell.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek