Várja a látogatókat a Madárpark

2023. március 13. (hétfő)

Ismét kinyitott a Helikon Kastélymúzeum madárparkja. A tavaszias idő beköszöntével hétfő kivételével minden nap várják a látogatókat. Újdonságokkal is készültek, de a jól megszokott madárfajokat is láthatják az érdeklődők. A létesítmény nagyon népszerű, tavaly nyáron 85 ezren keresték fel a parkot.

Negro az új sztárja a Madárparknak. A kis lúd mindenhova követi a park vezetőjét, Rigó Gábort, másoknak azonban nem engedi megsimogatni magát. Mellette nagyon sok szárnyas várja a látogatókat, akiket természetesen továbbra is lehet kézből etetni. Sokaknak évek óta nagy kedvence a létesítmény.

„Nagyon tetszik, igazából nagyon változatos madarak vannak itt, és gyönyörű szép. Nagyon izgalmas.” – mondta egy látogató, Türk Zsuzsanna.

A Madárparkban 52 faj 300 példányát láthatja a közönség. Nagyon sok olyan madár van, amelyik hazánkban nem őshonos, itt azonban nagyon jól érzik magukat. A szárnyasokról természetesen információkat is megtudhatnak a látogatók, emellett pedig különlegességek is várják őket. Idén például selyemtyúkkal lehet szelfizni.

„Mi Budapesten lakunk helyileg, de itt van nyaralónk Balatonfenyvesen. Most a fiam, aki külföldön él, hazajött, és így eljöttünk kirándulni, mert olyan szép idő van. Meglepődve tapasztaltuk, hogy milyen szép a kastély belülről is, mert bent voltunk. Itt a Pálmaházba jöttünk, és milyen szép madarak vannak.” – tette hozzá egy másik látogató, Fekete Éva.

A Madárparkban folyamatos a szaporulat, így időről időre fiókákkal is lehet találkozni. A tavasz a madarak párzásának időszaka, így az udvarlási szokásokat is meg lehet figyelni. A két évvel ezelőtti madárinfluenza járványnak már a nyomai sem látszanak, sikerült visszatelepíteni a fajokat, akiket most már madárhálóval óvnak.

„A megszokott terv szerint haladunk. A madárinfluenza által újra feltöltöttük a madárparkunkat ugyanolyan fajokkal, amik előtte voltak, hiszen erre volt engedélyünk. Újdonságként talán csak a koronás darut tudnám megemlíteni, valamint van egy pár sarki ludunk, aminek annyira egzotikus a színe, hogy ilyen nem is létezik az országban még egy pár, tehát itt a színkombináción van a hangsúly.” – tájékoztatott Rigó Gábor, a Helikon Kastélymúzeum Madárparkjának vezetője.

A Madárpark hétfő kivételével minden nap reggel 10-től délután 16 óráig várja a látogatókat, április 1-től 17 óráig tart nyitva a létesítmény.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek