Város Napja Keszthelyen

2010. június 8. (kedd)

Gazdag programsorozattal ünnepelte hétvégén 763. születésnapját Keszthely. A várostörténet mérföldköveire a tradíciók nyomdokain emlékeztek.

A jeles esemény alkalmával tartották meg éves találkozójukat a gimnázium öregdiákjai, ülésezett a tiszteletbeli magisztrátus, a kultúra jegyében képzőművészeti tértextil alkotások öltöztették díszbe a sétálóutcát.

Szombat délelőtt a város Fő terén a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a vendégükként érkezett olaszországi Santa Margherita társegyüttes térzenéje köszöntötte az ünneplőket. A plébániatemplom melletti volt rendház Klempa-emlékszobájában a Premontrei Öregdiákok Egyesülete tartott találkozót, az utódiskola nyomain működő Vajda János Öregdiákok Egyesülete a Balaton Színházban az évi rendes közgyűlését bonyolította le. Délben felavatták a gimnázium épületének tornyában elhelyezett új órát, a volt Vajda-diákok adományát. Az eseményen ifj. Festetics György mondott avatóbeszédet.

Újabb emléktáblával gazdagodott a Goldmark Károly Művelődési Központ lépcsőházában lévő Keszthelyi Pantheon. A Város napi programsorozat keretében avatták fel Dr. Rakos József emléktábláját, aki 1958-tól 1980-ig vezette a Festetics Kastélyt és könyvtárát.

A városnapi hagyományokhoz tartozóan a kultúrát a képzőművészet jelenített meg: zászlódíszbe öltözött a sétálóutca. A Nők a Balatonért Egyesület kezdeményezését folytatva, Péczeli Margit ez alkalomra készített textilmunkái szerepelnek a szabadtéri tárlaton, díszítik az egész szezonban a belvárost. Az alkotások Aranyhíd címmel, s szimbolikus elemekkel a Balatoni Múzeum megújult állandó kiállítására is felhívják a figyelmet.

A képviselő-testület ünnepi ülésén a város tiszteletbeli magisztrátusának képviseletében dr. Szutrély Péter magiszter beszélt a grémium előző napi ülésén végzett munkáról. Elmondta: a városvezetői tájékoztatón kapott ismeretek birtokában tapasztalataikkal, alkotó szándékukkal igyekeznek előmozdítani, hogy Keszthely mind jobban lássék a világban, sugározzék a kulturális és turisztikai élménykínálata.

Ruzsics Ferenc polgármester az összefogás erejébe, a közös munkával nagy nehézségek mellett is lehetséges értékteremtésbe vetett hitét hangsúlyozta. Az ünnepi közgyűlésen elmondott beszédében példaként említette a nyertes pályázatok révén érlelődő gyümölcsöket: a Vendéglátóipari Szakközépiskola épületének rekonstrukcióját, a hamarosan kezdődő belvárosi rehabilitációt, a Balaton-parti fejlesztéseket, a kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának alapítványi kezdeményezéssel megvalósult fejlesztését, a megyegyűléssel ápolt jó kapcsolatok révén a város volt moziépületéből kialakított mozgás háza megvalósítását, az őszre elkészülő tanuszodát.

A képviselő-testület délután tartott ünnepi ülésén több önkormányzati alapítású kitüntetetés átadására is sor került.

• Díszpolgári címet kapott dr. Léber Mihály címzetes prépost,
• Keszthely Városért elismerésben részesült az Asbóth Sándor Szakközépiskola és dr. Iglódi Endre jogász.
• Keszthely Város Szolgálatáért elismerést vehetett át dr. Aikelin Zsófia orvos, Hinterauer László dekoratőr, Nagy Tamás zenész, cserkészcsapat-vezető, és dr. Tarnóczai Miklós állatorvos.
• Keszthely Város Egészségügyéért kitüntetésben részesült dr. Kató Csaba, a városi kórház orvosigazgatója.

Szintén Város Napján mutatták be azt a kötetet, melyet a Fejér György Városi Könyvtár kezdeményezésével állítottak össze. A Keszthelyi Életrajzi Lexikon az önkormányzat támogatásával készült el. Hétszázötven kiemelkedő egyéniség szerepel a míves kötetben, akik munkájukkal elősegítették a város fejlődését, öregbítették hírnevét.

Vasárnap alternatív hajtású autók versenyét rendezték meg a Balaton-parton, délutántól a színházban hastáncgála, majd Ghymes-koncert zárta az ünnepi programokat.

(Forrás: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)